Frågor och svar om hållbarhetskriterier

Här finns svar på vanliga frågor om vem som är rapporteringsskyldig och vad som omfattas i lagen om hållbarhetskriterier.

Här finns svar på några vanliga frågor om oberoende granskning.

  • När och hur bedöms den oberoende granskarens kompetens av Energimyndigheten?

    Energimyndigheten bedömer granskarens kompetens vid ansökan om eller omprövning av hållbarhetsbesked. Den rapporteringsskyldige ska säkerställa att kompetens- och oberoende krav ingår i avtalen för oberoende granskare.
    Kompetensen behöver endast omfatta det område granskningen avser, exempelvis biodrivmedel, utan krav på att kunna hantera alla aspekter av lagen om hållbarhetskriterier.

    Granskarens kompetens kan visas genom CV, examensbevis, kursintyg, intyg från arbetsgivare eller bevis på tidigare granskningar. Läs mer i vägledningen om hållbarhetskriterier.

     

  • Krävs det en ackreditering för att vara oberoende granskare?

    Nej, vi har inga krav på ackreditering för att vara oberoende granskare. Det finns inte någon särskild ackreditering för granskning av hållbarhetskriterier.

  • Rapporterar den oberoende granskaren direkt till Energimyndigheten?

    Nej, den oberoende granskaren rapporterar till den rapporteringsskyldige som i sin tur skickar in granskarens utlåtande till Energimyndigheten. Det görs i samband med ansökan om hållbarhetsbesked eller omprövning av hållbarhetsbesked.

  • Kan flera oberoende granskare anlitas för en granskning?

    Ja, det är tillåtet att ett revisionsteam utför granskningen men det måste finnas en uttalad revisionsledare som utfärdar det slutliga utlåtandet där delutlåtandena från övriga granskare kan utgöra underlag.

    Detta kan vara applicerbart när den tekniska eller ekonomiska kompetensen behöver utökas för att täcka hela produktionskedjan eller om en granskare behöver hjälp med specifika produktionskedjor i ett mer omfattande hållbarhetsbesked.