Frågor och svar om hållbarhetskriterier

Här finns svar på vanliga frågor om vem som är rapporteringsskyldig och vad som omfattas i lagen om hållbarhetskriterier.

Här finns svar på några vanliga frågor om restprodukter och avfall.

  • Restprodukt, samprodukt eller avfall – vad är skillnaden?

    Restprodukter definieras som ett ämne som inte är den eller de slutprodukter som en produktionsprocess direkt ska producera eller utgör huvudsyftet med processen och där produktionsprocessen inte avsiktligt ändrats för att producera ämnet.

    Material som har ett annat ändamål än energiändamål och vars ekonomiska värde överstiger 40 procent av produktionsprocessens huvudprodukt, är att anse som huvudprodukter eller samprodukter enligt det svenska regelverket.

    Avfall är ämnen eller föremål som innehavaren

    • gör sig av med eller
    • avser göra sig av med, eller
    • är skyldig att göra sig av med

    Observera att det inte gäller ämnen som avsiktligt har manipulerats eller kontaminerats för att anses som avfall.

    Lagen om hållbarhetskriterier 1 kap 2 § (riksdagen.se)

    Förordning om hållbarhetskriterier 3a § (riksdagen.se)

    STEMFS 2021:7 3 kap 4 §

  • Vilka hållbarhetskriterier gäller för restprodukter och avfall?

    För industriellt avfall eller restprodukter gäller inte markkriterierna, och spårbarhet krävs bara fram till där avfallet uppstod eller samlades in. För restprodukter från jordbruk och skogsbruk gäller markkriterier, och spårbarhet krävs genom hela produktionskedjan tillbaka till marken där råvaran producerades.

    Växthusgasberäkningar för restprodukter och avfall behöver bara inkludera utsläpp från insamling och framåt.

  • Vad gäller för avfall från jordbruksverksamhet?

    Sedan 1 juli 2021 krävs övervaknings- eller förvaltningsplaner för att hantera påverkan på jord och kollager för att biodrivmedel och biobränslen från jordbruksavfall ska anses hållbara. Svensk biomassa uppfyller kravet genom nationella regelverk, medan utländsk biomassa kräver att aktören visar hur kriteriet uppfylls.

  • Kan Energimyndigheten fatta ett beslut om klassning av råvara?

    Nej, det finns inte någon process för att få ett bindande beslut om Energimyndighetens bedömning av hur råvaror ska klassificeras. Aktörer är välkomna att höra av sig till Energimyndigheten med underlag och beskrivningar om råvaror för att få ytterligare vägledning om de ska klassas som restprodukt, avfall eller samprodukt.

  • Hur kan andelen biomassa i brännbart verksamhetsavfall verifieras, till exempel för en energiåtervinningsanläggning?

    Antingen kan schablonvärden för bioandel i rökgaser vid förbränning (fastställda av Naturvårdsverket) användas, eller genom att kontinuerligt mäta halterna av kol-14 i rökgaserna, som sedan kan följas upp i kontrollsystemet.