Frågor och svar om hållbarhetskriterier
Här finns svar på vanliga frågor om vem som är rapporteringsskyldig och vad som omfattas i lagen om hållbarhetskriterier.
Här finns svar på några vanliga frågor om massbalans och spårbarhet.
-
Vad är ett massbalanssystem?
Det är ett system för att säkerställa spårbarhet för råvaror och bränslen. Massbalanssystemet ska kunna hantera blandningar av råvaror och bränslen med olika hållbarhetsegenskaper vilket gör spårbarheten genomförbar.
Läs mer om massbalanssystem i vår Vägledning gällande regelverket om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och biobränslen.
Vägledning gällande regelverket om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och biobränslen
-
Vad är ett parti?
Ett parti är en mängd biodrivmedel eller biobränsle som har identiska hållbarhetsegenskaper. Med hållbarhetsegenskaper avses de uppgifter som lämnas vid årlig rapportering.
En leverans och ett parti biodrivmedel/biobränsle är inte likställt.
En leverans kan motsvara ett parti men det kan även utgöras av flera olika partier. På samma sätt som att flera leveranser kan motsvara ett parti.
-
Vad innebär kraven på spårbarhet?
Spårbarhet krävs för att kunna säkerställa att:
- de principer som finns för bedömning av restprodukt eller avfall uppfylls,
- markkriterier är uppfyllda och
- växthusgasberäkningen ska kunna göras korrekt.
Vilka hållbarhetskriterier som är aktuella avgör hur detaljerad ursprungsinformationen behöver vara. Ett exempel är om en aktör använder en svensk skogsråvara så räcker det att kunna visa att råvaran är svensk för att markkriterierna för skogsbiomassan ska vara uppfyllda.
Om anläggningen där skogsbiomassan används träffas av krav på växthusgasberäkningar så ska spårbarhet av skogsbiomassan finnas till första insamlingsplats. Detta för att kunna visa på att klassificering av råvara är tillräcklig och som underlag för växthusgasberäkningarna gällande exempelvis utsläpp från transport.
-
Hur ska transaktioner i massbalanssystemet redovisas?
Detta är inget som regleras av Energimyndigheten i föreskrifter. Aktörer ska använda ett kontrollsystem som är tillförlitligt, granskningsbart och fritt från bedrägerier. Aktörer kan därmed själva välja vad som ska bokföras i massbalansen för varje plats. Huvudsaken är att summan av alla hållbara mängder som har lämnat platsen inte får överstiga summan av de hållbara mängder som har tillförts platsen.
-
Hur kan administrationen av alla partier förenklas?
En av hållbarhetsegenskaperna som separerar olika partier är växthusgasutsläppet. Om flera partier biobränslen enbart separeras på grund av olika växthusgasutsläpp eftersom de har olika transportsträckor får man applicera det högsta värdet på samtliga partier och därmed enbart hantera det som ett parti. Observera att detta enbart fungerar när växthusgasutsläpp är det enda som skiljer partierna.
-
Är det tillåtet att importera biogas via naturgasnätet?
Ja, det är tillåtet. Består gasnätet av en blandning av biogas och naturgas får man ändå fysiskt ta ut gasen ur nätet och räkna den som 100 % biogen med förutsättning att den PoS (Proof of Sustainability) är giltig och godkänd genom ett av EU-kommissionens frivilliga certifieringssystem. Dessutom ska mängden gas som man väljer att ta ut stämma överens med den mängd gas som står angiven på PoS:en eller tillhörande underlag.
-
Vilken information om finansiellt stöd ska finnas?
I massbalanssystemet ska det framgå om ekonomiskt stöd har tillhandahållits för produktionen av ett parti biodrivmedel eller biobränsle, samt vilken typ av stöd det rör sig om. Detta gäller även om finansiellt stöd har tilldelats i en tidigare del av produktionskedjan. Exempelvis ska det i en biobränsleanvändares massbalanssystem framgå om finansiellt stöd har getts för samma parti i tidigare led.
Exempel på stöd som avses är investeringsstöd, skattebefrielser eller skattelättnader, skatteåterbetalningar, stödsystem med kvoter för energi från förnybara energikällor, prisstöd och inmatningspriser.
-
Vad menas med att en rapporteringsskyldigs samtliga skatteupplag kan utgöra en plats?
Om den rapporteringsskyldige har flera skatteupplag i Sverige där biodrivmedel och biobränsle hanteras, kan alla upplag anses vara en plats och därmed ha ett massbalanssystem gemensamt för dessa skatteupplag för att visa spårbarheten. Hållbarhetsegenskaper för biodrivmedel som tas in på ett upplag i södra Sverige kan tillskrivas partier som tas ut i norra Sverige, utan att fysiskt behöva transporteras dit. Syftet med detta är just att undvika onödiga transporter och att minska den administrativa bördan.
För råvaror/bränslen som hanteras på liknande sätt som inom skatteregelverket och där motsvarande lagerbokföring görs och spårbarhet uppnås, kan en aktör anse att alla sina lager i Sverige där råvara hanteras, utgör en och samma plats i massbalanssystemet.