Frågor och svar om hållbarhetskriterier
Här finns svar på vanliga frågor om vem som är rapporteringsskyldig och vad som omfattas i lagen om hållbarhetskriterier.
Här finns svar på några vanliga frågor om växthusgasberäkning.
-
När gäller kriteriet om minskade växthusgasutsläpp?
För biodrivmedel och flytande biobränslen gäller alltid kriterier om utsläppsminskning. För fasta och gasformiga biobränslen gäller dock kriteriet endast när bränslet används i anläggningar som har tagits i drift efter 31 december 2020.
-
Hur stor måste utsläppsminskningen vara?
För att biodrivmedel och flytande biobränslen ska vara hållbara krävs minskning av växthusgasutsläpp med minst:
- 50 % om anläggningen tagits i drift senast 5 oktober 2015
- 60 % om den tagits i drift efter 5 oktober 2015
- 65 % om den tagits i drift efter 31 december 2020
För fasta och gasformiga biobränslen (ej kommunalt avfall) krävs minskning med minst:
- 70 % om anläggningen tagits i drift efter 31 december 2020
- 80 % om den tagits i drift efter 31 december 2025
-
Vilket värde på svensk elmix ska användas för växthusgasutsläpp från elanvändning vid biodrivmedelsproduktion?
Från 1 januari 2022 ska 26 g CO2ekv/kWh användas, vilket är koldioxidintensiteten på lokalnätsnivå.
Energimyndigheten har låtit ta fram underlag för beräkning av en utsläppsfaktor för el som drivmedel och el inom process. Beräkningarna följer den metodik som är framtagen inom ramen för bränslekvalitetsdirektivet och är baserade på svensk elmix för 2019 som justeras för att ta hänsyn till utsläpp och primärenergianvändning från importerad och exporterad el.
-
Hur ska växthusgasutsläpp från elfordon redovisas?
Elfordon omfattas inte av hållbarhetskriterierna.
Elanvändning i produktionskedjan (vid framställning av biodrivmedel eller biobränslen eller till exempel elanvändning i tåg vid transport av råvaror eller slutprodukt) ska belastas med genomsnittliga utsläpp från produktion och distribution av el i den region där elen används. I Sverige är det svensk elmix som gäller.
Vid redovisning av el som drivmedel enligt drivmedelslagen ska svensk elmix användas.
-
Hur ska växthusgasutsläppen beräknas vid samrötning av biogas?
Vid samrötning av flera olika substrat till biogas ska växthusgasutsläppet räknas ut gemensamt för samtliga substrat som samrötas. Vid redovisning av uppgifter om hållbarhetsegenskaper till kund eller vid rapportering till Energimyndigheten ska det gemensamma värdet för växthusgasutsläpp anges.
-
Vad gäller vid samrötning av certifierad och icke-certifierade substrat till biogas?
När flera olika substrat samrötas i en rötningsanläggning ska samrötningsformeln för beräkning av växthusgasutsläpp användas, även när vissa råvaror är certifierade och andra inte. Energimyndigheten har granskat de frivilliga certifieringssystemens riktlinjer och konstaterat att samtliga system kräver att samrötningsformeln tillämpas vid beräkning av växthusgasutsläpp.
-
Hur fastställs transportavståndet?
Transportsträckan för beräkning av utsläpp från transporter kan fastställas med sträckan till stad eller kommun. Vid osäkerhet kan ett konservativt värde användas, vilket innebär att det längsta transportavståndet tillämpas.
-
Ska substrat som inte träffas av krav på utsläppsminskning inkluderas i beräkningen?
Vissa slutanvändningsområden kräver inte att man redovisar växthusgasutsläpp och utsläppsminskning. Samtliga substrat ska dock ändå alltid ingå i beräkningen, även om inte alla omfattas av kraven vid slutanvändning.