Långsiktiga scenarier

Energimyndigheten gör vartannat år långsiktiga scenarier över energisystemet för att visa på helhetsbilden och möjliga utvecklingsvägar framåt.

Scenarierna används bland annat som underlag till Sveriges klimatrapportering men även som underlag till andra analyser och uppdrag.

I Långsiktiga scenarier 2025 presenteras fyra utforskande scenarier som visar på hur vägen till ett energisystem med nettonollutsläpp 2050 samt de efterföljande tio åren kan se ut.


Figurunderlag Långsiktiga scenarier 2025 (Excel)

Vilket scenario vill du veta mer om?

Det är fyra olika versioner av Sveriges energisystem som presenteras och ett scenario ska inte ses som mer sannolikt än det andra. Hur framtidens energisystem faktiskt kommer att se ut är en konsekvens av många olika faktorer såsom politiska beslut, omvärldens utveckling samt teknikutvecklingen.

Välj ett scenario att utforska

Klicka på det scenariot du vill veta mer om.

Scenariet Lokal miljöhänsyn

Scenariet Lokal Miljöhänsyn

I Lokal miljöhänsyn är förutsättningarna att tillgodose energibehovet mycket begränsat.

Trots att förväntningarna på omvärlden gör att även energianvändningen antas bli låg medför kombinerade krav på minimal användning av fossila bränslen och minimal påverkan på miljön till höga energipriser generellt och de högsta elpriserna bland alla scenarier.

Miljövärdena i skog och mark är däremot höga.

Flödet i energisystemet för Lokal miljöhänsyn 2050

Klicka på bilden för att förstora diagrammet.

Bilden visar ett diagram som visar flödet i energisystemet för scenariet Global miljöhänsyn

Diagrammet visar en lägre energianvändning som präglas av fossilfria bränslen och el. En betydande andel av de producerade fossilfria bränslena exporteras eller används för utrikes transporter.  

Scenariet Globalt miljöperspektiv

Scenariet Globalt miljöperspektiv

I Globalt miljöperspektiv är efterfrågan på specifikt fossilfria varor och energibärare mycket hög.

Samtidigt finns en vilja att i möjligaste mån kombinera hög export av fossilfria varor och bränslen med att göra så litet avtryck på miljön som möjligt. Det leder till ett scenario som präglas av en anda av samexistens mellan olika intressen.

Konsekvensen är att priserna på fossilfria energivaror ökar och det sker en nettoimport av el.

Flödet i energisystemet för scenariet Globalt miljöperspektiv 2050

Klicka på bilden för att förstora diagrammet.

Ett diagram som visar flödet i energisystemet för scenariet Globalt miljöperspektiv


Diagrammet visar en högre energianvändning som präglas av mycket el och fossilfria bränslen. Inte minst en hög användning av el för framställning av vätgas och elektrobränslen (RFNBO).  En betydande andel av de producerade fossilfria bränslena exporteras eller används för utrikes transporter.

Scenariet Regional försörjning

Scenariet för Regional försörjning

I Regional försörjning ses en låg användning av energi över lag, och el i synnerhet. Förutsättningarna för att möta efterfrågan är goda vilket leder till de lägsta priserna på energi och el av samtliga scenarier.

Baksidan är ett större beroende av fossila energislag vilket leder till en ökad användning av koldioxidavskiljning och lagring (CCS) för att kunna nå nettonollmålet samt fler inskränkningar av miljövärden.  

Flödet i energisystemet för scenariet Regional försörjning 2050

Ett diagram som visar flödet i energisystemet för regional försörjning 2050


Diagrammet visar en lägre total energianvändning men med den högsta användningen av fossila bränslen och den lägsta elanvändningen jämfört övriga scenarier. Även en fortsatt produktion och export av fossila bränslen och en export av fossilfria bränslen, främst från biomassa.

Scenariet Internationell tillväxt

Scenariet för Internationell tillväxt

I Internationell tillväxt ses den högsta användningen av energi i samtliga scenarier, där en stor del utgörs av vätgas för produktion av fossilfria varor.

Samtidigt är förutsättningarna att möta efterfrågan mycket goda vilket leder till att priser på energivaror, i synnerhet el, kan förbli relativt lågt och en nettoexport av el går att se trots det höga inhemska behovet.

Den dolda kostnaden i scenariot består i att färre miljövärden bevaras.  

Flödet i energisystemet för Internationell tillväxt 2050

Klicka på bilden för att förstora diagrammet.

Ett diagram som visar flödet i energisystemet för scenariet för Internationell tillväxt 2050

 

Diagrammet visar en lägre total energianvändning men med den högsta användningen av fossila bränslen och den lägsta elanvändningen jämfört övriga scenarier. Även en fortsatt produktion och export av fossila bränslen och en export av fossilfria bränslen, främst från biomassa.

Genomgående slutsatser för samtliga scenarier

 

+

Vägen till nettonollutsläpp kan se mycket olika ut

Trots att alla fyra scenarier når nettonollutsläpp år 2050 skiljer sig vägen dit åt och det är fyra mycket olika energisystem som målas upp. Det handlar om väsentliga skillnader i storleken på elbehovet, behov av vätgasproduktion, inhemsk biobränsleanvändning och sammansättningen av energimixen generellt.

Acceptansen för att utnyttja naturresurser, acceptans för att bygga ut elproduktion och elnät samt att skapa ett investeringsklimat som bidrar till att stora satsningar blir av är några av de faktorer som påverkar och formar omställningen. Dessa faktorer påverkar inte bara hur vägen framåt ser ut, utan också i vilken takt förändringen sker.

Givet att vidden av möjliga utfall för dessa faktorer är väldigt stort, innebär detta att många olika teknikspår som bidrar till utsläppsminskning har en möjlig roll att spela i omställningen.

För att underlätta omställningen kommer det vara viktigt att utvecklingen i olika delar av energisystemet går i takt, att styrningen mot energi- och klimatmålen är konsekvent och att mål- och intressekonflikter hanteras.

+

Ny och skärpt EU-lagstiftning får en omfattande inverkan på hela Sveriges energisystem oavsett scenario

Så länge EU fortsatt arbetar i linje med Fit for 55 och den Gröna given kommer efterfrågan av och betalningsviljan för fossilfria bränslen att öka. Det leder bland annat till att vi ser en stark exportmarknad för fossilfria bränslen. Det är också den förväntade kostnadsökningen för användning av fossila bränslen som i hög grad driver på storskaliga satsningar på fossilfri produktion inom industrin.

Omställningen handlar därmed för svensk del både om att minska klimatutsläppen och att möjliggöra en konkurrenskraftig svensk industrin och svenska arbetstillfällen. Bedömningen är därför att fortsatt höga klimatpolitiska ambitioner från EU kommer att få genomslag inom hela EU inklusive Sverige.

Att EU fortsätter arbeta för höga klimatambitioner och att värna EU-samarbetet är nyckelfaktorer för att Sverige ska nå nettonollutsläpp och för att Sverige ska fortsätta vara relevant som exportnation år 2050.

+

Fjärrvärmen och kraftvärmen står inför en utmanande omställning på grund av ökad konkurrens om biobränslen

Biobaserad kraftvärme och fjärrvärme minskar kraftigt i samtliga scenarier framför allt till följd av den ökade konkurrensen om biobränslen. Användningen av biobränslen från skogsråvaror för dessa två användningsområden minskar med mellan 68–86 procent fram mot 2050 jämfört med 2023 i scenarierna.

För fjärrvärmen handlar det om en omställning från biomassa till ökad användning av värmepumpar, spillvärme och effektiviseringsåtgärder.

För kraftvärmen handlar det om en minskad elproduktion i samtliga scenarier. Elproduktionen från kraftvärmen ersätts i stället av andra kraftslag med helt andra förutsättningar och sannolikt placerad på en annan geografisk plats.

En utfasning likt den som ses i scenarierna kan exempelvis medföra en effektproblematik inom lokala nät, som i viss mån kompenseras av små modulära reaktorer i två av scenarierna.

+

Elanvändningen ökar gradvis men med stora skillnader mellan scenarierna

Scenarierna spänner upp ett stort utfallsrum när det gäller det framtida elbehovet. I det lägsta scenariot är elanvändningen cirka 220 TWh år 2050 medan det högsta närmar sig 360 TWh.

Elektrifieringen är ett viktigt verktyg för att komma bort från vårt samhälles fossilberoende. Samtidigt visar Energimyndighetens nya scenarier hur starkt sammankopplade olika delar av energisystemet är.

Energisystemet håller på att förändras i alla sektorer - och effekterna i en sektor påverkar andra. Detta gör att det blir omöjligt att förstå framtidens elanvändning isolerat från övriga delar av energisystemet.

För att kunna ta välgrundade beslut om elsystemet behöver beslutsfattare på alla nivåer därför ta hela energisystemet i beaktande. Det gäller även i ett bredare perspektiv: För att kunna fånga de möjligheter och anta de utmaningar som finns framför oss är det centralt att hålla ett helhetsperspektiv på energisystemet.

+

Flera drivkrafter bakom en ökad elanvändning

Energisystemets omställning handlar inte om en omställning med en gemensam drivkraft. Det rör sig snarare om ett flertal olika utvecklingsspår och skilda målsättningar.

Strävan mot ett minskat beroende av fossila bränslen drivs exempelvis inte enbart av dess klimatpåverkan utan är även en fråga om geopolitik och försörjningstrygghet samt luftföroreningar. Även de fossilfria teknikalternativen medför någon form av miljöpåverkan eller påverkan på omgivningen som begränsar eller medför nya målkonflikter.

Hur dessa hanteras har en stor påverkan på utfallsrummet för framtidens elanvändning.

+

En hög efterfrågan på el behöver inte innebära höga elpriser

Givet det utfallsrum som scenarierna presenterar finns inget motsatsförhållande mellan hög efterfrågan och låga elpriser. Det är snarare så att det är acceptansen för och möjligheten att bygga ut elproduktion och infrastruktur som kommer att påverka elanvändningen och elpriset.

Om det finns goda möjligheter för kraftslag med låg produktionskostnad att byggas ut kommer också elpriset bli relativt lågt, vilket i sin tur kommer driva på en ökande elanvändning. Begränsas möjligheterna för utbyggnad ökar elpriset, vilket leder till lägre elanvändning.

Det kommer alltid finnas ett behov av att prioritera bland olika mål vilket kommer påverka kostnader och hur kostnaden fördelas i samhället. Samtidigt har Sverige väldigt goda förutsättningar för att bygga ut ny kraftproduktion vilket gör en hög elanvändning med relativt lågt elpris möjlig.