Samarbeten driver transportsektorns energi- och klimatomställning framåt

Transportsektorn står inför stora utmaningar men även möjligheter i samband med energi- och klimatomställningen. Nu har 12 forskningsprojekt beviljats totalt 62 miljoner kronor i stöd för att genom ett brett aktörssamarbete accelerera omställningen.

Ur ett energiperspektiv pågår ständiga förändringar i samhällssystemen drivna av ökad elektrifiering, satsningar på förnybara drivmedel och stärkt beredskapsplanering – insatser som tillsammans bidrar till att påskynda energi- och klimatomställningen.

Med förändringar kommer nya krav på hur vi hanterar energiförsörjning och -användning inom person- och godstransporter. För att möta dessa utmaningar krävs nya samarbeten mellan olika samhällssektorer.

Under 2024 har aktörer kunnat söka stöd för forskning och innovation som ska möjliggöra för att både nya och befintliga kunskaper, åtgärder och lösningar testas, skalas upp och omsätts i praktisk tillämpning.

– Samverkan leder till ny kunskap och innovation och vi ser att den här utlysningens beviljade projekt bidrar till just detta: en ökad omställningstakt genom innovationssamverkan, partnerskap och kunskapsutveckling, säger Catharina Norberg, programansvarig för forskningsprogrammet Hållbara transportsystem.

Utgångspunkten har varit att finansiera den forskning som ur ett systemperspektiv har störst potential att bidra till energi- och klimatomställningen för både gods- och persontransporter.

De projekt som beviljats medel innefattar en bredd av potentiella lösningar som kan vara både tekniska, organisatoriska, ekonomiska och juridiska, eller en kombination av dessa. Behovsägare såsom företag, kommuner, regioner, eller myndigheter är involverade i forskningens genomförande.

Projekt som har beviljats stöd forskar exempelvis om hur elsystem och transportsystem kan samarbeta för att skapa hållbara och resurseffektiva lösningar genom samarbete mellan politiska, offentliga och privata aktörer. Några projekt undersöker hur energiomställningen kan genomföras rättvist och säkerställa att åtgärder gynnar alla samhällsgrupper. Andra projekt studerar hur regelverk, policyer och affärsmodeller kan skapa drivkrafter för ett fossilfritt och resurseffektivt transportsystem. Ytterligare projekt fokuserar på att förbättra mobilitet och tillgänglighet genom att optimera fysisk och digital infrastruktur, teknik och delningsekonomi.

Samverkansbaserad forskning och innovation för transportsystemets energi- och klimatomställning

12 beviljade projekt delar på 62 miljoner kronor

Om programmet Hållbara transportsystem

Programmet har som syfte att bidra till utvecklingen av ett hållbart transportsystem som är fossilfritt, transporteffektivt och resurseffektivt. Programmet pågår mellan 10 maj 2023 och 31 december 2028 och har en ram om 235 miljoner kronor. Det här är programmets andra utlysning.

Hållbara transportsystem

Ny utlysning öppnar i februari

Programmet Hållbara transportsystem öppnar sin tredje utlysning i februari 2024.

Prenumerera på våra utlysningar  

Nyheter