Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Minskad produktion av oförädlade trädbränslen under 2023Under 2023 minskade produktionen av sönderdelade oförädlade trädbränslen med tio procent jämfört med 2022. Trots nedgången var produktionen den tredje högsta sedan 2015. Här är några förklaringar till varför produktionen minskade.
-
61 miljoner till satsningar på industrins energi- och klimatomställningEnergimyndigheten har beviljat stöd till sex nya forskningsprojekt inom programmet Industrins energi- och klimatomställning, på ett totalt beviljat belopp på 61 miljoner kronor.
-
Pågående driftstörning på energimyndigheten.seFör tillfället har vi en driftstörning på webbplatsen och felsökning pågår.
-
Kom ihåg: Dialogmöte för regeringsuppdrag om elcertifikatsystemetNu ska förutsättningarna för att avsluta elcertifikatsystemet innan 2035 utredas. Ett digitalt dialogmöte anordnas onsdagen den 22 januari klockan 9.00-11.00, anmäl dig redan nu.
-
Beslut och förskottsutbetalning av produktionsstöd för biogas avseende 2025Energimyndigheten mottog ett stort antal ansökningar i den senaste utlysningen. På grund av detta och en mer omfattande granskning kommer beslut och utbetalningar att ske löpande under februari och mars.
-
Information inför annullering av elcertifikat för 2024Nu är det dags att deklarera kvotplikten för beräkningsår 2024. Elcertifikaten för 2024 annulleras 1 april 2025 och 3 april kommer vi publicera en webbnyhet som redogör för resultatet av årets annullering.
-
Delta på vår delegationsresa till Kanada och USA med fokus på miljöfordon och elektrifieringEnergimyndigheten genomför delegationsresan för innovativa företag som bidrar till den gröna omställningen inom transportsektorn och som är eller kan bli underleverantörer till fordonsindustrin.
-
Pilotprojekt för robusthöjande åtgärder inom kommunal energiberedskap är nu avslutatUnder 2024 genomförde Energimyndigheten pilotprojektet Robust kommun för att stärka kommuners förmåga att hantera störningar i energiförsörjningen och säkerställa samhällsviktiga verksamheter. Projektet har bidragit till utformningen av investeringsstödprogrammet som öppnar 2025.
-
Lågt snittpris på el i decemberDecember 2024 hade SE1 och SE2 de lägsta genomsnittspriserna på el sedan elområden infördes 2011. I SE3 och SE4 var det de lägsta priserna sedan 2020. Samtidigt steg elpriset under ett fåtal timmar till rekordhöga nivåer i södra Sverige.
-
Begränsad support samt uppmaning att uppdatera information i unionsregistretVi har lägre bemanning under jul- och nyårsveckorna, därför är det bra om du som ombud kontrollerar att alla uppgifter i unionsregistret stämmer.
-
Synpunkter efterfrågas när tidigare avslut av elcertifikatsystemet utredsEnergimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna för att avsluta elcertifikatsystemet innan 2035, och efterfrågar nu synpunkter inför utredningsarbetet.
-
Energimyndigheten satsar på högaktuell forskning inom batteriområdetBatterier är centrala för elektrifieringen och för ett fossilfritt och resilient energisystem. Som en del av Energimyndighetens långsiktiga satsning på batteriområdet beviljas inledningsvis 59 miljoner kronor till 13 projekt för att bidra till ny relevant forskning, akademisk kompetensuppbyggnad och stärkt aktörssamverkan samt nyttiggörande av forskningsresultat.
-
Delta i utformningen av Europeiska DUT:s forsknings- och innovationsutlysningar för 2025 och 2026Driving Urban Transitions (DUT)-partnerskapet där Energimyndigheten deltar bjuder in svenska aktörer att bidra till att utforma de gemensamma utlysningarna för år 2025 och 2026.
-
Ändrad information på svenska EECS-ursprungsgarantierFrån och med 1 januari 2025 kommer information finnas på EECS-ursprungsgarantier som gör det möjligt att skilja de som utfärdats för el som garanterat har levererats till nätet, från övriga EECS-ursprungsgarantier.
-
Elektrifiering är en nyckel till omställning och konkurrenskraftFör att elsystemet ska kunna utvecklas i takt med elbehoven krävs reinvesteringar och utbyggnad av elproduktion och elöverföring. Förutsättningar kopplade till styrning, tillståndsprocesser, kompetensförsörjning och en effektiv och flexibel användning behöver också utvecklas. Det är några slutsatser som fyra myndigheter drar i en gemensam uppföljning av samhällets elektrifiering.