
Guide till ändringar utifrån REDIII
Hållbarhetslagen utökas i förslaget till att även omfatta förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung (RFNBO) samt återvunna kolbränslen (RCF).
Här ingår även bränslen för andra ändamål än transport såsom produktion av el, värme eller bränslen och även icke-energiändamål (exempelvis vätgas som används för reduktion av järnmalm vid fossilfri stålproduktion). Förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung kallas tillsammans med biodrivmedel och biobränslen för förnybara bränslen.
Utsläppsminskningskrav men inga markkriterier
Förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung samt återvunna kolbränslen måste uppfylla minst 70 procent utsläppsminskning jämfört med sin fossila motsvarighet för att kunna betraktas som hållbara. Eftersom ingen biomassa används för att producera dessa bränslen finns det inga markkriterier för dem. För förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung är det också nödvändigt att säkerställa att den el som används för att producera bränslet kommer från förnybara källor.
Definitioner:
Förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung
Flytande och gasformiga bränslen vars energiinnehåll hämtas från andra förnybara energikällor än biomassa
Återvunna kolbränslen
Flytande och gasformiga bränslen som produceras från:
- flytande eller fast avfall av icke-förnybart ursprung som inte lämpar sig för materialåtervinning,
- gaser från hantering av avfall av icke-biologiskt ursprung, eller
- avgaser av icke-förnybart ursprung som framställs som en oundviklig och oavsiktlig följd av produktionsprocessen i en industrianläggning.
Ytterligare regler finns i EU-förordningar
Det finns två EU-förordningar som anger metoder för att beräkna växthusgasutsläpp i livscykelperspektiv för dessa bränslen och regler för att säkerställa att elen som används för RFNBO-produktion är att betrakta som förnybar. Förordningarna gäller direkt i hela EU och kommer inte att implementeras i svensk lagstiftning.