
Guide till ändringar utifrån REDIII
I det ändrade regelverket finns nya och utökade markkriterier för både agrobiomassa och skogsbiomassa.
Agrobiomassa
För biodrivmedel och biobränslen som produceras av agrobiomassa finns även fortsatt begränsningar för vissa ursprungsområden. Det som är nytt är kriterier som gäller biomassa från hedmark och gammal skog enligt definitionen i det land där skogen finns. Kriteriet som gäller urskog har samma innebörd som det kriterium som i nuvarande regelverk kallades naturskog. Övriga kriterier är oförändrade.
- Gammal skog: Mark som den 1 januari 2008 eller senare utgjordes av gammal skog enligt definitionen i det land där skogen finns, oavsett om marken fortfarande är av detta slag eller inte.
- Hedmark: Mark som den 1 januari 2008 eller senare utgjordes av hedmark, oavsett om marken fortfarande är av detta slag eller inte.
Skogsbiomassa
För biodrivmedel och biobränslen som produceras av skogsbiomassa har flera justeringar gjorts i markkriterierna. Även för skogsbiomassa finns nu begräsningar för vissa ursprungsområden, motsvarade huvuddelen av de kriterier som tidigare endast gällt för agrobiomassa.
- Urskog: Mark som den 1 januari 2008 eller senare utgjordes av urskog eller annan trädbevuxen mark med inhemska arter, där det inte finns några klart synliga tecken på mänsklig verksamhet och där de ekologiska processerna inte har störts i betydande utsträckning, oavsett om marken fortfarande är av detta slag eller inte.
- Gammal skog: Mark som den 1 januari 2008 eller senare utgjordes av gammal skog enligt definitionen i det land där skogen finns, oavsett om marken fortfarande är av detta slag eller inte.
- Skog med stor biologisk mångfald: Mark som den 1 januari 2008 eller senare utgjordes av skog eller annan trädbevuxen mark med stor biologisk mångfald, som är rik på arter och inte skadad, som av en myndighet har konstaterats ha stor biologisk mångfald, och där råvaruuttaget inte har varit oskadligt ur naturskyddssynpunkt, oavsett om marken fortfarande är av detta slag eller inte.
- Naturlig gräsmark: Mark som den 1 januari 2008 eller senare utgjordes av gräsmark med en area på minst ett hektar, med stor biologisk mångfald, som i avsaknad av mänsklig verksamhet förblir gräsmark, och som bibehåller den naturliga artsammansättningen och sina ekologiska särdrag och processer, oavsett om marken fortfarande är av detta slag eller inte.
- Icke-naturlig gräsmark: Mark som den 1 januari 2008 eller senare utgjordes av gräsmark med en area på minst ett hektar, med stor biologisk mångfald, som är rik på arter och inte skadad, som av en myndighet har konstaterats ha stor biologisk mångfald, som i avsaknad av mänsklig verksamhet skulle upphöra att vara gräs-mark, och där råvaruuttaget inte är nödvändigt för att bevara markens status som gräsmark med stor biologisk mångfald, oavsett om marken fortfarande är av detta slag eller inte.
- Hedmark: Mark som den 1 januari 2008 eller senare utgjordes av hedmark, oavsett om marken fortfarande är av detta slag eller inte.
- Våtmark: Mark som den 1 januari 2008 utgjordes av våtmark, med vilket avses mark som under hela året eller en betydande del av året är täckt eller mättad av vatten, men som inte längre gör det när råvarorna skördas.
- Torvmark: Mark som den 1 januari 2008 var torvmark, om odling och skörd av råvaran medför dränering av tidigare odikad mark.
Det har även skett justeringar i kriterierna om hänsyn vid avverkning. För att skogsbiomassa ska vara hållbar ska avverkningen bedrivas på ett sätt som undviker skörd av stubbar och rötter, avverkning på känsliga marker och försämring av urskog och gammal skog eller omvandling av sådan skog till skogsplantage.
Avverkningen ska även vara förenlig med krav om begränsning av hyggens storlek, krav om lokalt och ekologiskt lämpliga bevarandetröskelvärden för mängden död ved som lämnas kvar samt krav på avverkningssystem som minimerar negativ påverkan på markens beskaffenhet, strukturer för biologisk mångfald och livsmiljöer. Kriterierna om laglig avverkning, skogsföryngring samt skogens långsiktiga produktionsförmåga gäller fortsatt för skogsbiomassa.
Precis som tidigare finns möjlighet att uppfylla kriterierna genom att visa att nationell lagstiftning samt system för övervakning och kontroll säkerställer kriteriet (a-alternativet) eller genom att visa att det finns förvaltningssystem för ursprungsområdet som säkerställer kriteriet (b-alternativet). Om b-alternativet används behöver det för kriteriet om otillåtna ursprungsområden visas att skogsbiomassan inte kommer från ett sådant område.
Skogsstyrelsen har tagit fram förslag till definitioner för både urskog och gammal skog i Sverige.
Intyg för skogsbiomassa
Ytterligare en nyhet är att skogsbiomassan behöver omfattas av ett intyg som styrker att biomassan inte kommer från otillåtna ursprungsområden. Det är den som har hållbarhetsbesked för ett biodrivmedel eller bio¬bränsle som är producerat av skogsbiomassa, som genom sitt kontrollsystem ska se till att ett sådant intyg fås från den som producerat biodrivmedlet eller biobränslet.