Är ursprungsgarantier något för mig?

Om ursprungsgarantier är lönsamt för dig beror på flera faktorer. Med vår lönsamhetskalkyl kan du som installerat solceller få en uppskattning om det är lönsamt för din anläggning.

Elproducenter kan ansöka om att få ursprungsgarantier för sin elproduktion. En ursprungsgaranti utfärdas för varje megawattimme (MWh) producerad el och kan sedan säljas på en öppen marknad. Det är du som anläggningsinnehavare som är ansvarig för att se över avtalsvillkoren mellan dig och din köpare, och hur dessa eventuellt påverkar din kalkyl.

Om du hittar en köpare till dina ursprungsgarantier bidrar du till att öka mängden ursprungsmärkt el i systemet.

Använd vår kalkyl

Ta hjälp av vår kalkyl för att se om det lönar sig för din anläggning att vara med i ursprungsgarantisystemet efter att årsavgiften införs.

Lönsamhetskalkyl
Ursprungsgarantier från solceller

Observera att kalkylen endast visar en uppskattad lönsamhet och inte ett garanterat resultat.

De exempelvärden som visas i kalkylen utgår ifrån en normalstor villaanläggning. Du anger själv din anläggnings aktuella värden genom att fylla i rutorna. Notera att framtida förändringar av ifyllda värden kan påverka resultatet.

Ta hjälp av våra två exempel

Du kan ta hjälp av våra två exempelanläggningar, en vanlig villa-anläggning och en mindre anläggning på en sommarstuga.

+

Exempel 1: Hjördis villa

  • Installerad effekt: 16 kW
  • Beräknad produktion: 14,4 MWh/år (14 400 kWh)
  • Egenanvändning: 40 %
  • Ersättning: 50 kr per ursprungsgaranti

Hjördis villa har en solcellsanläggning med en installerad effekt på 16kW. Anläggningen beräknas producera cirka 14 400 kWh/år (14,4 MWh). En del av elen som produceras använder Hjördis hushåll själva, men runt 60 procent skickas ut till elnätet som överskott. Hjördis elmätare sitter i anslutning till koncessionspliktigt nät och ursprungsgarantier tilldelas därför för mängden el som levereras ut på elnätet, ca 8 640 kWh/år (8,64 MWh). Hjördis kommer för denna el få 8 ursprungsgarantier per år.

Hjördis har kommit överens med ett elhandelsbolag som vill köpa hennes ursprungsgarantier för 50 kronor/styck (med 5 öre tillägg per kWh för såld överskottsel). Hjördis får därför 400 kronor per år i intäkter för sina ursprungsgarantier. Årsavgiften för att ha ett ursprungsgarantikonto hos Energimyndigheten är 200 kronor/år från och med 1 januari 2024. Hjördis skulle därför kunna tjäna ungefär 200 kronor/år för sina ursprungsgarantier.

Resultat: +200 kronor/år

+

Exempel 2: Håkans sommarstuga

  • Installerad effekt: 6 kW
  • Beräknad produktion: 5,4 MWh/år (5 400 kWh)
  • Egenanvändning: 30 %
  • Ersättning: 50 kr per ursprungsgaranti

Håkans sommarstuga har en solcellsanläggning med en installerad effekt på 6 kW. Anläggningen beräknas producera ca 5 400 kWh/år (5,4 MWh). En del av elen som produceras använder Håkans hushåll själva, men runt 70 procent skickas ut till elnätet som överskott. Håkans elmätare sitter i anslutning till koncessionspliktigt nät och kan därför få ursprungsgarantier för mängden el som levereras ut på elnätet, ca 3 780 kWh/år (3,78 MWh). Håkan skulle för denna el få 3 ursprungsgarantier per år.

Håkans elhandelsbolag köper hans ursprungsgarantier för 50 kronor/styck (med 5 öre tillägg per kWh för såld överskottsel). Håkan får därför 150 kronor per år i intäkter för sina ursprungsgarantier. Årsavgiften för att ha ett ursprungsgarantikonto hos Energimyndigheten är 200 kronor/år från och med 1 januari 2024. Håkan skulle därför behöva betala totalt 50 kronor/år för att ha tilldelning av ursprungsgarantier, vilket innebär att hans anläggning inte är lönsam att ha registrerad i ursprungsgarantisystemet.

Resultat: -50 kronor/år