Kortsiktiga prognoser
Energimyndigheten publicerar två gånger om året en kortsiktig prognos över Sveriges energianvändning och energitillförsel.
De sträcker sig fyra till fem år framåt i tiden från det statistiska basåret som i den senaste prognosen är 2023.
Våra kortsiktiga prognoser fungerar som underlag till Finansdepartementets prognoser över statens skatteintäkter. Prognoserna syftar även till att vara kunskapshöjande för andra aktörer i samhället, däribland andra myndigheter, politiker, näringslivet och allmänheten.
Prognosen publiceras två gånger per år men analysen görs på årsbasis. Den ska inte användas för att göra bedömningar över effektläget i elsystemet i Sverige.
Kortsiktsprognos vinter 2025
Den senaste prognosen publicerades 17 mars 2025
- Kortsiktsprognos rapport vinter 2025 (Energimyndighetens publikationer)
- Kortsiktsprognos i siffror vinter 2025 (Excel)
Elanvändning och elproduktion förväntas öka till 2028
Sverige förväntas fortsätta att vara en stor nettoexportör av el under prognosperioden. Både elanvändningen och elproduktionen förväntas öka, även om ökningstakten minskar jämfört med föregående prognos.
Den förväntade tillväxten för vind- och solkraft har båda justerats ned i prognosen. Vindkraften har reducerats till följd av att det i dagsläget inte är lika lönsamt att investera i ny produktion på grund av ökade kostnader och relativt låga elpriser.
Tillväxttakten för solkraft har minskats, delvis för att återspegla borttagandet av 60-öringsstödet till småskaliga producenter.
Total elanvändning och elproduktion i nuvarande prognos och föregående prognos.
Osäkerheter i omvärlden och fortsatt lågkonjunktur försämrar investeringsklimatet
Ett osäkert geopolitiskt läge och längre tids lågkonjunktur minskar efterfrågan på energi och försämrar investeringsmöjligheterna under prognosperioden. Till följd av det präglas nyindustrialiseringen av osäkerhet och förseningar, även om det fortfarande finns pågående och planerade projekt i Sverige. Det leder till att den väntade ökningen i elanvändning inom industrin ännu en gång flyttats något framåt i tiden.
Ett nytt fokus på att främja konkurrenskraften inom EU under prognosperioden syftar till att skapa en större säkerhet i sektorn.
Elektrifieringen av fordonsflottan pågår i jämn takt
Elektrifieringen av personbilar och lätta lastbilar förväntas att fortsätta vara en viktig drivkraft för utfasningen av fossila bränslen, även om skattesänkningar på låginblandade drivmedel ovanpå att klimatbonusen tagits bort försvagar incitamentet till förändring.
Tidigare prognoser
Kortsiktsprognos sommar 2024 (pdf)
Kortsiktsprognos i siffror sommar 2024 (excel)
Kortsiktsprognos vinter 2024 (Energimyndighetens publikationer)
Kortsiktsprognos i siffror vinter 2024 (excel)