Energigemenskaper – en viktig del av framtidens energisystem
Energigemenskaper är inte bara en del av lösningen på dagens energibehov utan också en viktig byggsten för ett hållbart energisystem där fler kan bidra och dra nytta av den gemensamma utvecklingen.
En av de viktigaste fördelarna med energigemenskaper är potentialen att öka delaktigheten hos olika aktörer inom energisektorn. Att få fler aktörer involverade i produktionen och användningen av energi ökar möjligheterna till lokal utveckling och stärka energisystemet.
Dessutom kan energigemenskaper bidra till att stärka beredskapsförmågan och minska sårbarheten för externa störningar. Men det finns fortfarande utmaningar med att bilda och bedriva energigemenskaper.
Förtydligad lagstiftning och fortsatt stöd för ökad kunskap, är åtgärder som kan förbättra förutsättningarna framåt.
Åtgärder för främja utvecklingen av energigemenskaper
Utlysning energigemenskaper och energidelning
För att stärka förutsättningarna av energigemenskaper har Energimyndigheten initierat en utlysning med fokus på energigemenskaper. Utlysningen är en riktad satsning från Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram.
I utlysningen efterfrågas projekt som vill utforska potentialen hos energigemenskaper och energidelning i Sverige. Utlysningen har en budget på cirka 30 miljoner kronor och välkomnar ansökningar om stöd för genomförbarhetsstudier och utredande studier eller synteser.
Utlysning energigemenskaper och energidelning
Stöd- och informationssatsning
En satsning på stöd och information ska öka kunskapen och stötta aktörer som vill etablera energigemenskaper. Utlysningen kompletteras med en satsning som syftar till att involvera projekten som beviljas stöd i utlysningen. Syftet är att underlätta en bredare implementering av energigemenskaper.
Tidigare regeringsuppdrag
Energimyndigheten hade under 2024 ett uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna för att bilda och bedriva energigemenskaper och vid behov föreslå ytterligare insatser för att främja sådana gemenskaper.
I rapporten ”Energigemenskaper - förutsättningar och förslag på främjandeinsats” finns följande förslag för att vidareutveckla arbetet:
- En definition på energigemenskaper föreslås införas.
- Energimarknadsinspektionen föreslås få i uppdrag att verka för att nyttor som energigemenskaper kan ge ska speglas i nättariffen.
- Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen föreslås få ett gemensamt uppdrag att ta fram stöd i form av godkända ”typfall” som visar hur delning kan främjas i energigemenskaper.
Bostäder och andra fastigheter står i centrum för en stor del av energigemenskapernas utveckling där ny elproduktion kan ske på eller i anslutning till fastigheterna, som också har goda förutsättningar för att balansera både el- och energisystemet. Energigemenskaper infördes 2018 i europeisk lagstiftning för att möjliggöra för mer förnybar energiproduktion och för ännu fler att engagera sig
Regeringsuppdraget redovisades till regeringen den 2 september 2024.
Rapport: Energigemenskaper - förutsättningar och förslag på främjandeinsats
Uppdrag att utreda förutsättningarna för energigemenskaper, regeringen