Svenska projekt beviljas 160 miljoner kronor i internationell utlysning
Energimyndigheten har beviljat stöd till svenska deltagare i 22 av 62 forsknings- och innovationsprojekt inom CETPartnership. Totalt får svenska sökande 160 miljoner kronor, varav cirka 57 miljoner från EU.
Det europeiska partnerskapet Clean Energy Transition (CETPartnership) ger stöd till transnationella forsknings- och innovationsprojekt på energiområdet. Att få länder att samarbeta är ett snabbare och mer kostnadseffektivt sätt att hantera de komplexa utmaningar som energiområdet står inför.
– Projekt som beviljas stöd ska bestå av aktörer från minst tre olika länder då syftet med partnerskapet är att gynna landsöverskidande samarbeten och överkomma ett uppdelat forsknings- och innovationslandskap, säger Lisa Lundmark, medlem i CETPartnerships Governing Board för Energimyndighetens räkning.
Respektive deltagande projektaktör får ett beslut om stöd från sitt eget lands forskningsfinansiär, efter att deras projekt kvalificerats på EU-nivå. För Sveriges del är detta Energimyndigheten. Finansieringen av de svenska aktörerna kommer från både Energimyndigheten och EU:s program Horisont Europa.
22 projekt med svenska aktörer får stöd i utlysningen 2023
Resultatet från den andra utlysningen, som öppnade i september 2023, visar ett stort intresse bland europeiska aktörer i allmänhet, och inte minst från Sverige. Utlysningen har sett en stor ökning i antalet ansökningar generellt i Europa, men också från Sverige jämfört med den första utlysningen 2022.
– Det är mycket roligt att intresset för att delta i internationella projekt är fortsatt stort. Att vi kan finansiera så många projekt är också positivt, säger Peter Engdahl, avdelningschef på Energimyndigheten.
Några områden som projekten handlar om är koldioxidavskiljning, lagring av förnybar energi, fjärrvärme, energiomställning i städer, omställning i hamnar, solenergi, förnybara bränslen och ökad energi- och resurseffektivitet samt resiliens inom industrin.