Stora förändringar i energisystemet och utmaningar för svensk kraftvärme

Kraft- och fjärrvärmen står inför omfattande utmaningar. Elanvändningen ökar, industrins omställning är ingen grön bubbla, och EU:s politiska beslut är centrala för omställningen till fossilfrihet. Det visar Energimyndighetens nya långsiktiga scenarier.

Energimyndighetens nya långsiktiga scenarier över det svenska energisystemet visar på fyra möjliga framtidsvägar som sträcker sig 30 år framåt i tiden. Inget av scenarierna är mer sannolikt än något annat, men vissa slutsatser syns i samtliga scenarier.

Transportsektorns och industrins omställning gör att elanvändningen kommer att öka, men spannet är stort beroende på vilka beslut olika aktörer i samhället fattar. I det lägre spannet av elbehov sker elektrifiering av befintlig industri. I det högre spannet växer ny industri, som tidigare inte funnits i Sverige, fram.

– Diskussionen om energisystemet handlar ofta om just framtidens elanvändning. Men våra scenarier visar tydligt hur förändringar som sker i en sektor kan påverka andra sektorer. De som fattar beslut som påverkar elsystemet behöver se till hela energisystemet, säger Gustav Ebenå, chef för avdelningen Systemanalys och statistik.

Minskning av kraftvärme

Ett annat resultat som syns genomgående är att EU-politiken är central för det svenska energisystemets utveckling. EU-lagstiftning bidrar inte minst till en kraftig minskning av fossila bränslen men även till stor efterfrågan på fossilfria bränslen och drivmedel. Den ökade efterfrågan driver upp kostnaden för biomassaråvara och gör att svensk kraftvärme står inför utmaningar om 10–15 år – men trenden går att skönja redan 2030.  

– Kostnadsökningen medför förändringar, inte minst för förbränningsbaserad fjärrvärme- och kraftvärmeproduktion. Biobaserad kraftvärme och fjärrvärme minskar kraftigt i samtliga scenarier till följd av minskad konkurrenskraft. En möjlig lösning på kraftvärmesidan är om det går att kompensera för bortfallet med exempelvis små modulära reaktorer, SMR, som energikälla i befintlig kraft- och fjärrvärme, säger Martin Johansson, chef för enheten Prognos och scenarier.

Omställningen pågår

Samtliga scenarier visar att även i en osäker omvärld sker omställningen till ett hållbart energisystem – nu och framåt. I Sverige finns flera pågående och planerade satsningar inom industrin för att ställa om från vårt beroende av fossila bränslen.

– Även om flera projekt skjutits på framtiden eller lagts ned på grund av osäkra förutsättningar är det tydligt vilken riktning vi rör oss i. Vi ser att energisystemet förändras kraftigt och att vi går mot nettonollutsläpp, men vägen dit kan se ut på många olika sätt, säger Martin Johansson.

Rapporten för de långsiktiga scenarierna

Scenarier över Sveriges energisystem 2025 (pdf)

Mer om de långsiktiga scenarierna på vår webbplats.

Långsiktiga scenarier (energimyndigheten.se)

Kontakt

Martin Johansson

Enhetschef Prognoser och scenarier
martin.j...@energimyndigheten.se
+46 (0)16 544 21 28

Erik Sandberg

Utredningsledare
erik.sa...@energimyndigheten.se 
+46 (0)16 544 21 99

Vill du veta mer?

Digitalt seminarium

Digitalt seminarium om de kortsiktiga prognosen och de långsiktiga scenarierna. Vi förklarar resultaten, vad de visar och hur underlagen används på bästa sätt.

Seminarium om nya kortsiktsprognosen och de nya långsiktiga scenarierna (energimyndigheten.se)

Framtidens energisystem

Omställningen till ett hållbart energisystem pågår här och nu. Men hur ser den ut och i vilken takt sker den?

Framtidens energisystem (energimyndigheten.se)

Nyheter