Indiens klimatambitioner öppnar möjligheter för svenska företag inom stål och cementsektorn
Indiens klimatmål för 2070 och satsning på fossilfri energi till 2030 öppnar dörrar för svenska företag inom stål och cementsektorn att bidra med avancerade lösningar och stärka sina affärer.
Sedan 2021 har Indien ett långsiktigt mål att nå nettonollutsläpp till 2070. Som ett delmål arbetar Indien för att till 2030 accelerera utbyggnaden av fossilfri energi och kraftigt minska ekonomins koldioxidintensitet. Landets utsläpp har ökat med den ekonomiska tillväxten, särskilt inom järn- och stålsektorn. Indiens stålindustri är den näst största i världen och en betydande källa till koldioxidutsläpp.
– Den snabba utvecklingen i Indien, tillsammans med landets klimatambitioner, skapar unika möjligheter för svenska företag. Det öppnar upp för avancerade lösningar och premiumprodukter, samtidigt som det visar på ett behov av innovation och nytänkande. Detta kan leda till nya nischer där svenska företag kan bidra till omställningsarbete och samtidigt öka sina affärer, säger Ludvig Lindström, senior affärsutvecklare på Energimyndigheten.
Ny utlysning för internationellt samarbete inom hållbar industriomställning
Sedan 2000 har Indiens stålproduktion ökat med en årlig tillväxttakt på 7 procent, vilket gör den till en av de snabbast växande i världen. Stålindustrin spelar en viktig roll i landets ekonomi. Även cementindustrin utvecklas snabbt och i Indien produceras årligen 390 miljoner ton cement, att jämföra med Sveriges 2,5 miljoner ton.
Nu har svenska företag inom stål och cementindustrin möjlighet att söka stöd för genomförbarhetsstudier inför pilot och demonstration i samarbete med indiska aktörer.
– Vi har nu öppnat en ny utlysning som riktar sig till svenska stål- och cementindustrin. Detta är en möjlighet för svenska företag att undersöka förutsättningarna för att implementera sina lösningar på indisk mark. Vi letar efter teknik som är skalbar, innovativ och som har potential att bidra långsiktigt till Indiens gröna omställning, säger Lisen Stenberg, landsansvarig Indien på Energimyndigheten.
Starka band mellan Sverige och Indien
Samarbetet mellan Sverige och Indien har stor potential att bidra till att lösa utmaningarna inom tung industri. Svensk expertis och innovation kan bidra till Indiens arbete för att påskynda den gröna omställningen av indisk stål- och cementindustri.
Sverige och Indien har haft diplomatiska relationer i över 75 år, och Indien är utpekat i Sveriges exportstrategi. Energimyndigheten har verkat på den indiska marknaden i 16 år, varav 13 år genom programmet India-Sweden Innovations’ Accelerator (ISIA). Den långa historien har medfört samarbete på alla nivåer med indiska departement, myndigheter och näringsliv kring handelsfrämjande, forskning och innovation.
Ett bilateralt samarbete mellan Indien och Sverige
Utlysningen är en del av myndighetens arbete med Indiens gröna omställning inom ramen för LeadIT India Sweden Industry Transition Partnership (LeadIT ITP).
Sverige och Indien inledde 2023 ett bilateralt samarbete, India Sweden Industry Transition Partnership. Samarbetet syftar till kunskapsutbyte och utveckling av gemensamma pilot-och demonstrationsprojekt för grön omställning av stål- och cementindustrierna.
LeadIT ITP drivs under Leadership Group for Industry Transition (LeadIT), ett globalt initiativ som samlar ett 50-tal länder och företag som har åtagit sig att agera för att uppnå Parisavtalet.