Hållbara transporter och solenergi - nya projekt i Ghana
Energimyndigheten har upphandlat två nya projekt som ska minska utsläppen i Ghana. Det ena projektet handlar om eldrivna transporter och det andra projektet går ut på att installera solenergi i landet.
Företagen Solar Taxi och South Pole ingår i det ena projektet som ska leda till fler elektriska motorcyklar i trafik i Ghana.
Sverige och Ghana har ett bilateralt klimatsamarbete i enlighet med Parisavtalets artikel 6 som möjliggör för Energimyndigheten att finansiera utsläppsminskande projekt i det västafrikanska landet. Inom ramen för samarbetet har två nya projekt nu upphandlats, som ska minska utsläppen inom Ghanas transport- respektive energisektor. Detta innebär att Energimyndigheten har kontrakterat totalt tre projekt i landet, då myndigheten sedan tidigare har upphandlat ett solcellsprojekt.
– Vi är stolta över att Sverige fortsätter att vara ett av föregångsländerna för implementering av klimatsamarbeten under Parisavtalet. Samarbetet med Ghana kommer att bidra till både minskade utsläpp och en hållbar utveckling, säger Caroline Asserup, tillförordnad generaldirektör på Energimyndigheten.
Elektriska motorcyklar och ny solkraftspark
Ett av projekten, som genomförs av Solar Taxi och stöds av South Pole, förväntas leda till att cirka 48 000 elektriska motorcyklar tas i trafik. De ersätter fossildrivna fordon i både stadsmiljö och på landsbygden i Ghana.
Ytterligare solcellspark ska anslutas till det nationella elnätet i Ghana.
Det andra projektet, utvecklat av företaget TFI Power Company, syftar till att installera en solkraftspark på cirka 60 megawatt som ansluts till det nationella elnätet. Detta kommer att minska användningen av fossila energikällor. Tillsammans beräknas dessa två projekt leda till minskade utsläpp i Ghana motsvarande cirka 450 000 ton koldioxid till 2030. Projekten kommer även att ge nya arbetstillfällen i landet.
– Ghana har finansiella utmaningar i sin klimatomställning och dessa projekt visar hur finansiering under Parisavtalet kan fungera som ett viktigt verktyg för att accelerera den globala omställningen, säger Sandra Lindström, chef för internationella klimatsamarbeten på Energimyndigheten.