Energimyndighetens accelerator öppnar dörrar till internationell finansiering

Sju svenska tillväxtföretag får nu chansen att delta i Energimyndighetens investeringsaccelerator. Programmet hjälper dem att förbättra sin investeringsberedskap och attrahera internationella investerare.

Finansiering är avgörande för att tillväxtföretag i en expansiv fas ska kunna växa. För att underlätta kapitalanskaffning och attrahera investerare, är det viktigt att förbättra investeringsberedskapen. Energimyndighetens investeringsaccelerator stödjer svenska företag i att nå ut till internationella investerare.

Totalt ansökte 40 företag om att delta i årets program. Efter ett omfattande urvalsarbete har sju företag valts ut. Programmet startar med den 26 mars med en kick-off sedan fortsätter arbetet med hjälpa företagen i sina förberedelser i en internationell kapitalanskaffningsprocess.

– Det är glädjande att intresset för vår investeringsaccelerator förblir starkt. Behovet av stöd i att förbereda företag för att attrahera investerare är mycket stort. Vi märker också att internationella investerare ser Sverige som en ledande innovationsnation, säger Sara Persson, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Antagna företag

Företagen som antagits till programmet har lösningar som spänner från användning av grafen för att göra plast och metall starkare och mer hållbart, stöd till jordbruk för att minska koldioxidavtryck samt förbättring av produktion och återvinning av material till solceller.

+

2D fab

Företaget 2D fab producerar högpresterande, hållbara grafenbaserade produkter i industriell skala – vilket möjliggör starkare, mer effektiva och klimatsmarta material. Deras egenutvecklade lågenergi- och skalbara teknologi är kommersiellt validerad genom framgångsrika pilotprojekt med ledande industriella partners, vilket visar på en klar potential för betydande CO₂-reduktion, kostnadsbesparingar och ökad produktionseffektivitet. Deras ambition är att bygga broar mellan avancerad materialvetenskap och verklig industriell påverkan.

2D fab (på engelska, 2dfab.com)

+

3E Flow

3E Flow har utvecklat ett revolutionerande vattendistributionssystem som minskar energiförbrukningen med upp till 50 procent och vattenanvändningen med 33 procent i moderna byggnader. Genom sina innovativa, efterfrågestyrda smarta ventiler eliminerar företaget vattenförluster vid varmvatten-cirkulation, och skapar därmed det mest hygieniska och energieffektiva dricksvattensystemet i världen.

Med över 80 patent i 9 patentfamiljer är 3E Flow redo att skalas internationellt, och har redan etablerat starka marknadspositioner i Norden och DACH-regionerna.

Systemet erbjuder betydande besparingar och driftsfördelar för fastighetsägare och operatörer, samtidigt som det förbättrar både vattensäkerheten och byggnadens hållbarhet.

3E Flow (på engelska, 3eflow.com)

+

Direct Carbon

Direct Carbon dekarboniserar jordbruket med skalbara, patenterade DAC-maskiner som ersätter fossilt CO₂ i växthus och på gårdar. Genom att utnyttja luftbehandlingsindustrins leveranskedja och ingenjörspraxis producerar de pålitliga och kostnadseffektiva maskiner i stor skala.

De har redan säkrat kunder i Sverige, Danmark, Singapore, Italien och Island, och expanderar snabbt. Deras affärsmodell är abonnemangsbaserad, med återbetalningstid på under 10 månader och bruttoresultat som överstiger 90 procent därefter. De bygger ett koldioxidavskiljningsföretag som både är kritiskt för klimatet och kommersiellt lockande.

Direct Carbon (på engelska, direct-carbon.com)

+

Enerpoly

Enerpoly har utvecklat en innovativ zink-jonbatteriteknologi som adresserar de största utmaningarna med dagens batterilagringssystem (BESS) genom att erbjuda en säkrare, mer kostnadseffektiv och hållbar lösning än traditionella litium-jonbatterier.

Företaget är väl positionerat för att kapitalisera på den snabbt växande efterfrågan på storskalig energilagring, med 11 MUSD i beviljade bidrag för sin första 100 MWh-anläggning som kommer att öka fram till 2026, samt kundbehov som bekräftats genom avtal. Med ett mycket erfaret ledningsteam är de på väg mot Giga-skalaproduktion till 2029.

Enerpoly (på engelska, enerpoly.com)

+

Enjay

Enjay revolutionerar sättet på vilket energi återvinns i industriella miljöer. Deras flaggskeppsprodukt, Lepido, är världens första industriella värmeväxlare som återvinner energi från förorenade avgaser, vilket hjälper industrier att omvandla överskottsvärme till lönsam, hållbar energi. Genom att minska energiförbrukningen erbjuder Lepido ett starkt ROI och en betydande minskning av Scope 1-utsläpp för företag.

Med en växande kundbas inom flera industrier, som livsmedelsproduktion, hotellverksamhet och industriella tvätterier, expanderar Enjay snabbt i Europa och är redo för expansion till nya globala marknader. Företaget har en bevisad track record med över 100 kunder och en stark patentportfölj, vilket positionerar det som en ledande aktör inom energieffektivitet i olika sektorer.

Enjay (enjaysystems.com)

+

Graphmatech

Graphmatech är ett svenskt deep-tech företag som har knäckt koden för att integrera grafen inom olika industrier och främja innovation, resurseffektivitet och hållbarhet. Genom att strukturera och integrera grafen i plast och metaller gör Graphmatech grafenapplikationer skalbara och tillgängliga för industrin.

De erbjuder patenterade lösningar för material som är starkare, ledande, mer hållbara och har bättre barriäregenskaper. Företaget är för närvarande i övergången från R&D-fasen till kommersialisering, med globala kommersiella avtal och en produktionskapacitetsökning från 5 till 200 ton per år fram till slutet av 2025. Graphmatech siktar på att ta in 5 MEUR i Serie A under första halvåret 2025.

Graphmatech (på engelska, graphmatech.com)

+

Mat4Greentech

Mat4Greentech är ett deep-tech företag som revolutionerar produktionen och återvinningen av Indium Tin Oxide (ITO), ett kritiskt material för hög-effektiva solceller. Deras innovativa process minskar koldioxidutsläppen med 80 procent, ökar återvinningsgraden med 50 procent och sänker kostnaderna med 35 procent jämfört med befintliga teknologier. Med en förväntad tillväxt i produktionen av solceller i Europa från 2 GW till 40 GW till 2030 driver de dekarboniseringen och omplaceringen av solcellsförsörjningskedjan. De har avsiktsförklaringar med de flesta europeiska solcellsproducenter och tar redan emot beställningar från två av dem. Stödda av Chalmers Venture är de redo att bli en nyckelaktör i Europas hållbara energiframtid.

Mat4Greentech (på engelska, mat4greentech.com)

Nyheter