Nu drar den tredje omgången av Energimyndighetens Business Accelerator Programme Southeast Asia (BAPSEA) igång. Det är ett marknadsintroduktionsprogram med fokus på Sydostasien.
Sydostasien upplever en kontinuerlig ökning av behovet av hållbara och innovativa lösningar inom olika områden som rör energiproduktion, distribution och konsumtion. Detta skapar stora möjligheter för svenska företag som vill utöka sin verksamhet.
Trots att beroendet av kol fortfarande ökar, strävar de flesta länder i regionen efter att bli klimatneutrala till år 2050 eller 2060. Energimyndigheten arbetar för att svenska lösningar ska kunna bidra till att dessa klimatneutralitetsmål uppnås eller tidigareläggs.
– Vi upplevde det största söktrycket någonsin inför denna tredje omgång och vi är väldigt glada för detta. Vi har under de två senaste åren finslipat programmet och den höga konkurrensen om platserna säger någonting om hur attraktiv regionen har blivit för svensk verksamhet. Vi ser också stark fokus mot Asien från nuvarande regering och vi tror att BAPSEA är ett bra verktyg för att kunna ge våra innovativa småföretag en skjuts in på marknaden, säger Helena Bernland, affärsutvecklare och projektledare för BAPSEA på Energimyndigheten.
De nya företagen
Björkemar Construction and Consulting (BCC) erbjuder ett system för odlingsteknik. Företaget designar, tillverkar och förser utrustning för verksamhet inom speciellt träplantor. I Sydoastasien kan BCC:s teknik ge möjlighet till att en rad olika arter för återbeskogning kan framställas, återställande av översvämmade områden, bidra till att ersätta fossila bränseln med biomassa, samt till att främja forskning och utveckling av bakterieodling på lokal nivå.
Björkemar Construction and Consulting (bccab.com)
Candela utvecklar en ny typ av elektriska fartyg med bättre prestanda än fossilfartyg. Företagets bärplansteknik kombinerar lång räckvidd på el med hög hastighet – för första gången till sjöss. Fartygen flyger ovan vattenytan och minskar energiåtgången med 80 procent. Svall och miljöpåverkan är minimal, samtidigt som passagerarna får en tystare och bekvämare resa ovan vågorna. Dessutom blir driftskostnaderna betydligt lägre än för dagens fartyg, vilket gynnar omställningen till hållbara transporter.
Candela (candela.com)
Comsys är ett svenskt cleantech-företag som verkar inom flera segment genom sin huvudsakliga produktlinje som kallas Active Dynamic Filters som är en lösning för övertoner, reaktiv effekt, transienter, flimmer, obalans, oscillationer och spänningsvariationer. Comsys bygger ett aktivt filter som tar bort övertoner och andra elkvalitetsproblem, vilket motverkar störningar i elnät och sparar energi. Det är en mycket snabb och tillförlitlig lösning som hjälper maskiner att prestera bättre vilket leder till högre produktivitet. Sydostasien har stora utmaningar inom området där den ekonomiska utvecklingen är stark.
Comsys (på engelska, comsys.se)
Corpower Ocean är en teknikutvecklare som levererar vågenergisystem. CorePower:s vågenergikonverterare har en unik design som inspirerats av hjärtats pumpningsprinciper, vilket gör att de kan överleva de tuffaste stormarna. Avancerad styrteknik gör att vågenergiomvandlarna svänger i optimal timing med inkommande vågor, vilket kraftigt förstärker effektabsorptionen. Detta möjliggör hög uteffekt i förhållande till utrustningens storlek, vikt och kostnad. Sydostasien har goda, men i dagsläget outnyttjade, resurser för havsenergi. Introduktion av CorPowers teknik kan påskynda realiserandet av dessa förnybara resurser.
CorPower Ocean (på engelska, corpowerocean.com)
Decel utvecklar innovativa lösningar för att optimera och förbättra säkerheten och effektiviteten på godsbangårdar där huvudprodukten är ett bromssystem som är särskilt utformat för godsvagnar på rangerbangårdar. Systemet drivs utan extern strömförsörjning, vilket minskar energifotavtrycket och ger exakt kontroll och tillförlitlig bromsning för säkrare rangering. Genom att eliminera behovet av extern kraft och minska slitaget på befintlig infrastruktur kan Decels lösningar minimera både driftskostnader och underhåll inom järnvägsverksamheten i Sydostasien.
Decel (decel.se)
Hulteberg bedriver verksamhet inom området heterogen katalys, med särskilt fokus mot vätgas, förnybara råvaror och återvinning. Bolaget utvecklar och producerar katalysatorer för dessa tillämpningar och andra specialapplikationer. Flera stora projekt inom förnybar vätgasproduktion är på gång i Sydostasien och introduktion av Hultebergs teknik kan påskynda dessa.
Hulteberg Chemistry and Engineering (på engelska, hulteberg.com)
KRAHN Specialty Fluids är en ledande tillverkare av köldbärare för kylsystem och frostskyddsmedel för brandskydd. Produkten inom kyla, CRANE Temper, är en innovativ och högpresterande köldbärare som med sin exceptionellt låga viskositet och höga termiska ledningsförmåga minskar energiförbrukningen och möjliggör en mer kompakt och kostnadseffektiv design. Produkten är biologiskt nedbrytbar, livsmedelsgodkänd och har ett avancerat korrosionsskydd. Sydostasien är en av de mest snabbast växande marknaderna för kylsystem och introduktion av KRAHNs teknik kan i detta läge bidra till en mer hållbar värdekedja.
KRAHN Specialty Fluids (på engelska, krahnspecialtyfluids.com)
Metrum är specialiserat på att utveckla systemlösningar för mätning av elkvalitet, energiövervakning och feldetektering. Metrums produkter gör det möjligt att effektivt analysera energidata, vilket underlättar optimerade beslut för att minska energiförbrukningen, driftskostnaderna och miljöpåverkan i Sydostasien. Dessutom kan befintliga energisystem förbättras genom att integrera modulära, standardiserade lösningar som uppfyller industrins normer.
Metrum (metrum.se)
Moving Floor tillverkar automatiska rengöringssystem för lantbrukets djur såsom grisar och kalvar. Tekniken kan hjälpa gårdarna i Sydostasien att bli mer hållbara och lönsamma genom att de kan reducera användning av vatten och minska utsläpp av ammoniak, samt minskat behov för användning av antibiotika inom uppfödning.
Moving Floor (på engelska, movingfloor.se)
NoviOceans innovation Hybrid Energy Converter omvandlar havsenergi till elektricitet samtidigt som vind- och solkraft kan integreras, vilket i slutändan minskar beroendet av fossila bränslen och kostsam batterilagring. Sydostasien har goda, men i dagsläget outnyttjade, resurser för havsenergi. Introduktion av NoviOceans teknik kan påskynda realiserandet av dessa förnybara resurser.
NoviOcean (på engelska, noviocean.energy)
Swedish Neutrals ‘Ground fault neutralizer’ är en heltäckande lösning för att minska riskerna med jordfel, som står för upp till 99 procent av skadorna i elektriska distributionsnät. Jordfel kan orsaka strömavbrott, skador på utrustning, bränder och till och med dödsfall bland människor. I Sydostasien kan Swedish Neutrals teknik spela en avgörande roll för att skapa hållbara distributionsnät. Genom att integrera avancerade jordfelsskyddssystem kan regionen avsevärt förbättra nätets tillförlitlighet och öka säkerheten för tillgångar. Dessa förbättringar bidrar till att bygga en motståndskraftig och effektiv energiinfrastruktur, vilket ligger i linje med Sydostasiens strävan efter hållbar utveckling.
Swedish Neutral (på engelska, swedishneutral.se)
Waltero gör alla mätare smarta på 5 minuter genom att lägga till en batteridriven W-Sensor på befintliga el-, gas- eller vattenmätare så att operatören kan övervaka avläsningarna i realtid. Genom att behålla den befintliga mätaren blir det inget avfall och genom att sedan göra dem smarta kan förbrukningen optimeras; läckage kan upptäckas och kundbeteenden kan läras ut. I Sydostasien kan Walteros teknik bidra till att sänka barriärer för kostnad, installation, och påskynda effektivisering av drift.
Waltero (på engelska, waltero.com)
Wayout tillhandahåller system för lokal produktion av dricksvatten. Dricksvattnet är alltid lokalt producerat, 100 procent plastfritt och vetenskapligt fulländat med ett naturligt balanserat pH och mineralsammansättning. Systemen eliminerar onödig logistik, minskar kostnaderna avsevärt och skär ner miljöpåverkan med upp till 50 procent i CO₂-utsläpp.
Introduktion av Wayouts teknik till Sydostasien kan minska behovet för långväga transporter av vatten och minskad användning av engångsplast.
Wayout (på engelska, wayout.com)
Om Business Accelerator Program Southeast Asia (BAPSEA)
Med start 2023 valde Energimyndigheten att expandera sitt framgångsrika Business Accelerator Program Indonesia (BAPI) till fler marknader i regionen genom lansering av Business Accelerator Program Southeast Asia (BAPSEA). Programmet inkluderar länder såsom Filipinerna, Indonesien, Malaysia, Singapore, Thailand och Vietnam. Programmet vänder sig till bolag som är redo att ta sig an en dynamisk marknad och som vill vara med oss på resan mot förverkligandet av ett hållbart energisystem i Sydostasien.
Programmet pågår i 18 månader, där det bland annat ingår expertrådgivning från Business Sweden och delegationsresor där bolagen får möjlighet att introducera sig och nätverka med beslutsfattare och representanter från det lokala näringslivet.
Att delta i programmet är kostnadsfritt för företag. Det som krävs är en stark energi- och hållbarhetsprofil samt ambitioner och starka resurser att ta sig an en produktlansering i Sydostasien.