Sverige och Rwanda inleder klimatsamarbete

Energimyndigheten och Rwandas miljödepartement har skrivit under ett samförståndsavtal om utsläppshandel under Parisavtalets artikel 6. Nästa steg är att förhandla vidare om konkreta utsläppsminskande projekt och teckna ett bindande avtal.

Dr. Valentine Uwamariya, Rwandas miljöminister och Martina Fors Mohlin, chargé d’affaires vid svenska ambassaden i Kigali. Photo: Basile Uwimana

Sverige är en viktig partner för Rwanda, inte minst till följd av det utvecklingssamarbete som inleddes efter folkmordet 1994. Sveriges insatser i det centralafrikanska landet fokuserar på mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet, miljö och klimat samt en mer inkluderande ekonomisk tillväxt. Ytterligare en byggsten i relationen mellan de båda länderna adderas nu i och med signeringen av ett samförståndsavtal mellan länderna om utsläppshandel under Parisavtalets artikel 6.

– Det här är första steget för att etablera projekt som minskar utsläppen av växthusgaser och bidrar till energiomställningen i Rwanda. Det finns även stora möjligheter att samtidigt förbättra förutsättningarna för lokalbefolkningen och bidra till en hållbar utveckling i landet, säger Sandra Lindström, chef på enheten för internationella klimatsamarbeten på Energimyndigheten.

Förenar ekonomisk tillväxt med ambitiösa klimatmål

Samförståndsavtalet har förhandlats fram mellan Energimyndigheten och Rwandas miljödepartement och den svenska ambassaden i Kigali har varit ett viktigt stöd vid framtagandet av avtalet.

– Rwanda har visat att det är möjligt att kombinera ekonomisk tillväxt med ambitiösa klimatmål. Genom sina initiativ för hållbar energi och grön utveckling kan Rwanda bli en inspirationskälla för andra länder, säger Martina Fors Mohlin, chargé d’affaires vid svenska ambassaden i Kigali.

Nästa steg är att förhandla fram ett legalt bindande avtal om utsläppshandel mellan länderna. Sverige har sedan tidigare samförståndsavtal om klimatsamarbete under Parisavtalets regler med Nepal, Dominikanska republiken, Zambia och Schweiz.

Sverige har dessutom ett legalt bindande samarbetsavtal med Ghana, där det första utsläppsminskande projektet redan har upphandlats.

Nyheter