Svenska företag tar del av exponentiell tillväxt i Indien och Sydostasien
Indien och Sydostasien växer snabbt, med Indien som en viktig drivkraft. Länderna har genomfört åtgärder för att underlätta affärer, vilket ökat investeringarna. Detta skapar möjligheter för svenska företag med gröna innovationer att stödja omställningen i regionen.
Indiens årliga BNP-tillväxt är bland de högsta i världen på 6,3 procent och Sydostasien är en av de snabbast växande regionerna, som förväntas bli världens fjärde största ekonomi år 2030.
Både Indien och länderna i Sydostasien har genomfört en rad reformer som bidragit till att möjligheterna att göra affärer i regionen har förbättrats.
Fokus på Asien i Sveriges nya utrikeshandelsstrategi
Energimyndigheten har ett regeringsuppdrag att främja svensk teknik och innovationer som kan bidra till ett hållbart energisystem och en grön omställning. Sveriges nya utrikeshandelsstrategi har fokus på Asien och Oceanien, och Energimyndigheten stöttar strategin genom två marknadsintroduktionsprogram: Business Accelerator Programme Southeast Asia och India-Sweden Innovations’ Accelerator.
Det finns två syften med programmen. Det första är att påskynda omställningen, minska utsläppen och öka motståndskraften mot klimatförändringar utanför Sverige genom introduktion av innovativa lösningar inom energi och miljöteknik. Det andra är att främja grön tillväxt och skapa arbetstillfällen i Sverige på sikt.
Ökad aptit för ny teknologi och kompetensutveckling
Sydostasien är en av de regioner som är mest utsatta för klimatförändringar. De står inför alltmer intensiva och oförutsägbara väderhändelser som orsakar värmeböljor, översvämningar och torka, samtidigt som havsnivån stiger.
– Vi har observerat ett förändrat tankesätt de senaste fem-tio åren i den här regionen. Det finns en ökad efterfrågan på ny teknologi och kompetens på lokal nivå där det är företag och organisationer som i större utsträckning driver på den gröna omställningen, säger Charlotte Svensson, affärsutvecklare på Energimyndigheten.
I Indien gör man stora infrastruktursatsningar som också ska bidra till Indiens mål om att vara utsläppsneutrala. För att detta ska vara möjligt behövs lagringssystem och utbyggnad av elnätet. Ett annat nät som ska byggas ut är järnvägsnätet mellan städer, men även för godstrafik från industristäderna till hamnarna. Utöver de omfattande planerna för förnybar energi finns det en ambitiös strategi för att utveckla grön vätgas.
Även om kolberoendet fortsatt är stort och växande, är ambitionen att ställa om och bli klimatneutrala år 2070. Energimyndigheten verkar för att svenska lösningar ska kunna bidra till att Indien tidigarelägger sitt löfte om klimatneutralitet.
För att påskynda övergången till ren energi och säkerställa en mer hållbar framtid strävar Indien och Sydostasien efter multilateralt samarbete och integration på energiområdet.
För svenska företag med innovativa lösningar inom energiområdet innebär detta ett intressant tillfälle och en möjlighet att bidra till en hållbar utveckling i regionen.
Sök till våra marknadsintroduktionsprogram i Indien och Sydostasien
Svenska små och medelstora företag har möjlighet att söka till programmen för att få stöd med sin lansering i Indien och Sydostasien. Det är möjligt att söka till programmen fram till 15 december.
Programmen erbjuder ett omfattande coachingprogram med fokus på viktiga framgångsfaktorer för den indiska och de sydostasiatiska marknaderna: Filippinerna, Indonesien, Malaysia, Singapore, Thailand och Vietnam.
De deltagande företagen kommer även att genomföra gemensamma delegationsresor för att utforska regionen och knyta nya affärsförbindelser.
– Alla företagen ska vid avslutat program ha skapat sig en bild om sin prioriterade marknad och ha konkreta steg framåt. Många av företagen går ut med samarbetsavtal och erbjudanden om pilotprojekt, säger Helena Bernland, affärsutvecklare på Energimyndigheten.