Ny rapport: Underlag för att säkerställa ett effektivt värme- och kylasystem i Sverige
Rapporten visar att Sverige har ett väl utbyggt och effektivt uppvärmningssystem med hög andel fossilfri energi. Kraft- och fjärrvärmens utmaning är ökad konkurrens om biomassa och individuell uppvärmning med värmepumpar.
På uppdrag av regeringen har Energimyndigheten tagit fram underlag för att uppdatera Sveriges heltäckande bedömning av potentialen för tillämpning av högeffektiv kraftvärme samt effektiv fjärrvärme och fjärrkyla. Underlaget har tagits fram inför genomförandet av artikel 25.1–25.5 i EUs energieffektivitetsdirektiv (EED).
Direktiv - 2023/1791 (europa.eu)
Sverige är ett föregångsland i Europa vad gäller ett utbyggt och effektivt uppvärmningssystem med hög andel fossilfri energi. För Sverige handlar inte utmaningen i första hand om att uppnå en kraftig expansion, som kan vara fallet för andra EU-medlemsstater, utan snarare att säkerställa fortsatt utveckling av ett effektivt värme- och kylasystem även i framtiden.
– För Sveriges del har uppvärmningsmarknaden i stor utsträckning redan ställt om från fossilt till fossilfritt. Dessutom är all kraftvärme i Sverige redan högeffektiv enligt direktivets definitioner. Där inte fjärrvärmen är lönsam sker uppvärmningen framför allt med nästan helt fossilfri el där värmepumparna fått en allt mer framträdande roll det senaste årtiondet, säger Maria Westrin, chef för enheten Energimarknader hos Energimyndigheten.
Användningen av olja, kol och naturgas fasas ut
Kraft- och fjärrvärmens utmaning
Rapporten
Underlag till genomförande av artikel 25.1-25.5 i direktivet om energieffektivitet.