Ny rapport om hur Ukraina hanterade angrepp mot sitt kraftsystem

Idag publicerades en rapport som visar att Ukraina tack vare god samordning, snabba reparationer och ett effektivt luftvärn lyckats stå emot Rysslands angrepp på kraftsystemet.

Rapporten fokuserar på vintern 2022–2023 och forskarna redogör för Ukrainas förmåga att säkra elförsörjningen under väpnade angrepp. Den är gjord av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) på uppdrag av Energimyndigheten och Svenska Kraftnät (Svk).

Energimyndigheten är beredskapsmyndighet och sektorsansvarig myndighet inom sektorn Energiförsörjning. Syftet med studien är att dra lärdomar av attackerna mot Ukrainas elnät och elproduktion och Ukrainas hantering av dessa. De lärdomar som är överförbara på Sveriges elsystem och förutsättningar ska användas för att stärka beredskapen i det svenska energisystemet och trygga elförsörjningen i Sverige.

– Vi ser vikten av civil beredskap då den ökar samhällets motståndskraft och bidrar till att lindra konsekvenserna vid till exempel el- eller fjärrvärmeavbrott. Det är av stor vikt att enskilda individer och aktörer på olika nivåer och i olika roller förbereder sig för att kunna hantera avbrott i energiförsörjningen, säger Royne Malmström, handläggare på enheten Trygg Energiförsörjning på Energimyndigheten.

Mer information och rapporten hittar du på FOI:s webbplats.

Ukraina står emot angrepp på kraft­systemet (FOI)

Robust kommun

För att minska sårbarheterna som kan uppstå i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen, planerar Energimyndigheten att starta investeringsstödsprogrammet Robust kommun under 2025. I programmet kan kommuner söka stöd för att öka sin energiberedskap.

Robust kommun, investeringsstödprogram

Nyheter