Nio projekt om elfordonens roll i framtidens elsystem
Energimyndigheten har beviljat stöd till forskningsprojekt som ska ta fram kunskap och lösningar för elfordonens roll i framtidens elsystem, med fokus på smart och dubbelriktad laddning.
Elektrifiering är en nyckelfaktor för att möjliggöra energi- och klimatomställning, särskilt inom industri- och transportsektorerna som står för en betydande del av klimatutsläppen. Elektrifieringen av transportsektorn innebär dock nya utmaningar för elsystemet, såsom ökad belastning och behov av flexibilitet.
Genom smart och dubbelriktad laddning kan elfordon inte bara använda energi utan också bidra med stödtjänster till elsystemet, vilket gör dem till en värdefull resurs. Projekten som får stöd ska bidra till att utveckla elfordonens roll i framtidens elsystem, med särskilt fokus på smart och dubbelriktad laddning ur ett elsystemsperspektiv.
– Projekten vi finansierar bidrar med viktig kunskap om hur elfordon kan stödja utvecklingen av ett stabilt och effektivt elsystem, till exempel genom att hantera lokalnätsflaskhalsar, öka robustheten och tillhandahålla stödtjänster, säger Tina Ringenson, forskningshandläggare på Energimyndigheten.
Nio beviljade projekt delar på 40 miljoner kronor
- Arbetsplatsbaserad smart och dubbelriktad elbilsladdning som stödtjänster åt elnätet (DubbEl-Stöd)
- Elkvalitetsaspekter från olika typer av fordonsladdning
- I elsystemets tjänst: hur kan elektrifierade transporter stötta vid kris?
- Spelet om ägande: att utforska inverkan av laddstationers ägandeform på potentialen för V2G
- Lantbrukets roll i det framtida elsystemet: Producera! Lagra! Använd!
- En kartläggning av potentialer för V2X: Vilka är användarna, var finns de, och hur kör de?
- Villahushålls drivkrafter och potential att börja bidra till frekvensreglering genom Vehicle-to-Grid
- Truck2Grid: Assessing V2G Applications in Freight Transport
- PEEL - PersonElbilar i ELsystemet
Om programmet Framtidens elsystem
Forskningsprogrammet Framtidens elsystem är en av Energimyndighetens huvudsakliga satsningar på forskning och utveckling relaterad till elsystemet. Programmet finansierar forsknings- och innovationsprojekt som belyser utmaningar kopplat till elproduktion, elanvändning och framtidens elnät.
Programmet ska främja omställningen mot ett hållbart energisystem genom att underlätta elektrifiering av andra sektorer, och samtidigt verka för ett elsystem karaktäriserat av försörjningstrygghet, konkurrenskraft samt ekologisk och social hållbarhet. Programmet pågår mellan 2022 och 2029 och Energimyndigheten har avsatt 1 327 miljoner kronor för hela programperioden.