Många småhusägare saknar kunskap om energianvändning

Det finns stor potential att skynda på energiomställningen genom att använda elen smartare. Men småhusägarna saknar tillräcklig kunskap för att göra rätt åtgärder som är bra både för plånboken och för klimatet, visar en Novusundersökning.

Effektiv energianvändning är en av nycklarna till omställningen av energisystemet. Den största potentiella besparingen finns i landets två miljoner småhus. Men en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Energimyndigheten visar att småhusägarna är osäkra på vilka åtgärder som är lönsamma, och att de har låg kännedom om vilka stöd som finns att få.
 
– Vi behöver se till att fler utnyttjar de möjligheter till stöd som finns. Till exempel finns de kommunala energi- och klimatrådgivarna som ger kostnadsfria och opartiska råd till privatpersoner, företag och föreningar. Man kan även söka ekonomiskt stöd från Boverket för att göra energieffektiva åtgärder i sitt hus, säger Veronica Eade, enhetschef på Energimyndigheten.
 
Novusundersökningen visar att 55 procent av småhusägarna känner till den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Energimyndigheten arbetar för att öka kännedomen. Inom kort lanseras till exempel en nationell webbplats för energi- och klimatrådgivning som vänder sig till rådgivningens målgrupper; hushåll, företag och föreningar.
 

Lönsamhet i fokus för småhusägare

Småhusägarna anger att det största hindret för att genomföra åtgärder som minskar energianvändningen, är osäkerheten om vilka åtgärder som är lönsamma. I genomsnitt tycker småhusägarna att en investering i energieffektivisering ska återbetala sig på 6,5 år. 
 
– Genom enkla åtgärder finns det pengar att spara för många småhusägare. Du kan byta till effektiva vattenkranar och munstycken eller sätta in energieffektiva glas i dina fönster. Att tilläggsisolera vinden är en god investering. Det låter kanske dyrt, men det behöver det inte vara, säger Veronica Eade. 
 

Stor potential att minska elbehovet med effektiv energianvändning

Effektiv energianvändning är en viktig förutsättning för att vi ska klara av omställningen av energisystemet. Förutom en utbyggnad av fossilfri kraftproduktion behövs insatser för effektivisering och flexibilitet i användningen, så att den energi vi har kan räcka till mer.
 
Energimyndigheten bedömer att energieffektivisering inom bostäder, service och industri kan minska elbehovet med 20-25 terawattimmar i Sverige redan till år 2030. Det motsvarar årsproduktionen i Sveriges största kärnkraftverk under 2023, eller mängden el som går till uppvärmning i Sverige under ett år.
 
– Utan att sänka vår levnadsstandard kan vi använda den energi vi har mer effektivt och på så vis minska behovet att tillföra mer el. Det sparar både pengar och naturresurser, säger Veronica Eade. 

Novusundersökningens resultat i korthet

  • Det största hindret för småhusägaren att genomföra åtgärder för att sänka energianvändningen i sitt hus är osäkerhet om vilka åtgärder som är lönsamma.
  • I genomsnitt tycker småhusägarna att en investering i energieffektivisering ska återbetala sig på 6,5 år.
  • Sex av tio känner inte till att det är möjligt att söka bidrag för energieffektivisering.
  • Endast 6 procent har sökt och fått bidraget.
  • Drygt varannan (55 procent) känner till att landets kommuner har en kostnadsfri och opartisk energi- och klimatrådgivning, men endast 4 procent har använt tjänsten.

Ladda ner utdrag från undersökningen

 

+

Lönsamma åtgärder för alla plånböcker

  • Sänk värmen inne med en grad. Det minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent.  
  • Byt termostat på elementen. Det kan spara in fem till tio procent av uppvärmningskostnaden.
  • Investera i energieffektiva vattenkranar och munstycken.  Det kan spara cirka 40 procent av varmvattnet.
  • Byt ut gamla tätningslister vid dina fönster.
  • Byt ut den inre glasrutan till energieffektivt glas. 
  • Se över isoleringen på vinden. Där går ibland mycket energi förlorad. Det kan vara krångligt att åtgärda och kräva experthjälp, men man kan få rotavdrag.
  • Sätt in en värmeväxlare, som återvinner värmen i huset. Det kan vara dyrt, men det finns bidrag att söka. 
  • Undersök möjligheten att installera solpaneler. Med bidrag får man runt 20 procent av kostnaden betald.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Energimyndigheten. Syftet med undersökningen är att undersöka småhusägares inställning till energianvändning i deras hus. En jämförande studie genomfördes i november 2022 och i förekommande fall har vi jämfört resultaten med procentenheter inom parentes. Dessa siffor inom parentes visar alltså utvecklingen de senaste 18 månaderna.

Undersökningen genomfördes perioden 21 maj till och med 6 juni och bygger på 1461 svar och en deltagarfrekvens om 66 procent.

Nyheter