Lågt snittpris på el i december

December 2024 hade SE1 och SE2 de lägsta genomsnittspriserna på el sedan elområden infördes 2011. I SE3 och SE4 var det de lägsta priserna sedan 2020. Samtidigt steg elpriset under ett fåtal timmar till rekordhöga nivåer i södra Sverige.

Kalla vintermånader leder till ökad efterfrågan på el, vilket i sin tur vanligtvis leder till att elpriserna ökar. Men i december var snittpriset på el lägre än i november – samtidigt som elpriset under ett fåtal timmar steg till rekordhöga nivåer i södra delen av landet och i övriga Europa. Det allra högsta timpriset i Sverige inträffade den 12 december i elområde 3. Då var timpriset 8 kronor per kilowattimme.

– Den främsta orsaken till den tillfälliga prisstegringen var mycket låg vindkraftsproduktion i kontinentala Europa och södra Sverige. Eftersom den nordiska elmarknaden är sammankopplad med kontinenten, påverkade de högre prisnivåerna i Europa även Sverige, säger Maria Westrin, enhetschef för Energimarknader. 

Samtidigt blev det mellan 10 och 30 timmar med negativa elpriser i Sveriges elområden under december.

Volatila elpriser, det vill säga att priserna förändras mycket på kort sikt, blir allt vanligare. Att priserna är mer volatila beror till stor del på att andelen variabel kraftproduktion som vind och sol har ökat kraftigt de senaste tio åren. Sammantaget var det genomsnittliga månadspriset på el i december lägre i samtliga Sveriges elområden jämfört med november.

Elkunder påverkas olika beroende på avtal

De 58 procent av alla kunder i Sverige som har rörligt elhandelsavtal (månadsmedel) fick lägre elpris i december jämfört med november. I norra Sverige var elpriset det lägsta för månaden sedan 2011, året som elområden infördes, och i SE3 och SE4 var det de lägsta priserna sedan 2020. Ökad elproduktion från främst vindkraft, tillsammans med god fyllnadsgrad i de norska och svenska vattenmagasinen, var faktorer som hade en dämpande effekt på priset – trots att elanvändningen ökade på grund av lägre utomhustemperatur. 
 
Knappt 14 procent av Sveriges elkunder har timprisavtal, vilket innebär att de betalar för elen timme för timme. De har därmed möjlighet att påverka sin elräkning genom att styra användningen till de tillfällen då priserna är låga.
 
– Antalet aktiva kunder har ökat de senaste åren. Men den största delen av kunderna har ett rörligt elavtal där priset per kilowattimme varierar månad för månad och följer medelspotpriset för aktuell månad och elområde tillsammans med ett påslag från elhandlaren. De påverkas därmed inte lika direkt av att det under en månad finns tillfälliga timmar med extremt höga eller låga priser på el, säger Maria Westrin. 

Nyheter