Julbaka energismart

Julbaket är en mysig tradition, och det finns smarta sätt att spara energi i köket samtidigt som du kan njuta av allt det goda.

En hand som håller i ett decilitermått med mjöl. I bakgrunden syns håller personen sin andra hand på en köksmaskin.Foto: Mostphotos

Planera julbaket och använd ugnen smart

  1. Planerar du att baka flera olika godsaker i jul? Spara både energi och tid genom att baka allt samtidigt eller direkt efter varandra – ugnen använder mycket energi vid uppvärmning.
  2. Undvik att öppna ugnsluckan i onödan. Varje gång luckan öppnas släpper ugnen ut värme, vilket kräver extra energi för att återställa temperaturen.
  3. Använd eftervärmen! Stäng av ugnen några minuter innan bakverket är klart och låt det gräddas färdigt med hjälp av den kvarvarande värmen.
  4. Om möjligt, sänk temperaturen i köket, eftersom spis och ugn avger mycket restvärme som hjälper till att värma rummet.

Använd spisen effektivt

  • Använd lock på kastrullerna, då sparar du energi och det kokar snabbare.
  • Välj rätt kastrullstorlek. Om spisplattan är för stor för kastrullen går energi förlorad vid sidan om, särskilt om du inte har induktionshäll.

Använd effektiva köksredskap

  • Använd mikron! Ska du smälta smör, choklad eller andra mindre mängder mat? Mikron är ett energismart val som dessutom går snabbare än spisen.
  • Gör varma drycker som glögg eller te i mikrovågsugnen eller med en vattenkokare i stället för på spisen. Men tänk på att inte värma mer än vad du behöver. Ta del av vårt test där vi jämfört energiåtgången för vattenkokare: Test av vattenkokare

Ta fram ingredienser i förväg

  • Ta fram ingredienser som behöver tinas i god tid. Då slipper du använda mikro, spis eller ugn för att mjuka upp dem, vilket sparar energi.

Låt bakverken svalna

  • Ska du frysa in det du har bakat? Låt det svalna först för att spara energi – och om vädret tillåter, använd vårt svenska klimat för att snabbt kyla det utomhus.

Nyheter