Julbaka energismart
Julbaket är en mysig tradition, och det finns smarta sätt att spara energi i köket samtidigt som du kan njuta av allt det goda.
Foto: Mostphotos
Planera julbaket och använd ugnen smart
- Planerar du att baka flera olika godsaker i jul? Spara både energi och tid genom att baka allt samtidigt eller direkt efter varandra – ugnen använder mycket energi vid uppvärmning.
- Undvik att öppna ugnsluckan i onödan. Varje gång luckan öppnas släpper ugnen ut värme, vilket kräver extra energi för att återställa temperaturen.
- Använd eftervärmen! Stäng av ugnen några minuter innan bakverket är klart och låt det gräddas färdigt med hjälp av den kvarvarande värmen.
- Om möjligt, sänk temperaturen i köket, eftersom spis och ugn avger mycket restvärme som hjälper till att värma rummet.
Använd spisen effektivt
- Använd lock på kastrullerna, då sparar du energi och det kokar snabbare.
- Välj rätt kastrullstorlek. Om spisplattan är för stor för kastrullen går energi förlorad vid sidan om, särskilt om du inte har induktionshäll.
Använd effektiva köksredskap
- Använd mikron! Ska du smälta smör, choklad eller andra mindre mängder mat? Mikron är ett energismart val som dessutom går snabbare än spisen.
- Gör varma drycker som glögg eller te i mikrovågsugnen eller med en vattenkokare i stället för på spisen. Men tänk på att inte värma mer än vad du behöver. Ta del av vårt test där vi jämfört energiåtgången för vattenkokare: Test av vattenkokare
Ta fram ingredienser i förväg
- Ta fram ingredienser som behöver tinas i god tid. Då slipper du använda mikro, spis eller ugn för att mjuka upp dem, vilket sparar energi.
Låt bakverken svalna
- Ska du frysa in det du har bakat? Låt det svalna först för att spara energi – och om vädret tillåter, använd vårt svenska klimat för att snabbt kyla det utomhus.