Energimyndigheten på COP29

Den 11 november startar FN:s klimatkonferens COP29 i Baku, Azerbajdzjan. Energimyndigheten deltar i de internationella förhandlingarna och i den svenska näringslivsdelegationen.

COP Baku

Foto: COP29 Azerbajdzjan

Konferensen, som pågår från den 11 till den 22 november, väntas i år locka drygt 30 000 besökare. Liksom tidigare år är de internationella förhandlingarna mellan världens länder den centrala delen av COP29. Samtidigt pågår mängder av möten, seminarier och mingel i anslutning till förhandlingarna, där beslutsfattare, forskare, företagsledare och miljöorganisationer kan utbyta tankar och idéer.

Förhandlingarna

Förhandlingarna vid COP29 väntas bli centrerade kring finansiering, utsläppshandel, utsläppsminskningar och tekniköverföring. Energimyndigheten representerar Sverige i förhandlingsspåret kring utsläppshandel (Parisavtalets artikel 6) samt tekniköverföring (Parisavtalets artikel 10).

– Vid COP28 i Dubai förra året strandade förhandlingarna om utsläppshandel under Parisavtalets artikel 6. Sedan dess har vi arbetat intensivt för att överbygga motsättningarna, så det finns visst hopp om ett bättre resultat i år, säger David Newell som representerar Sverige i förhandlingarna om utsläppshandel.

Nya internationella klimatsamarbeten

En viktig anledning till Energimyndighetens närvaro på COP29 i Baku är att myndigheten har i uppdrag att etablera klimatsamarbeten för utsläppshandel under Parisavtalets artikel 6. Målet är att implementera utsläppsminskande projekt i låg- och medelinkomstländer som hjälper länderna i den gröna omställningen, samtidigt som de kan bidra till att Sverige klarar de egna klimatmålen.

– När alla världens länder samlas på en plats under två veckor uppstår ett utmärkt tillfälle för oss att etablera nya samarbeten, och ta pågående samarbeten framåt. På COP29 räknar vi med att kunna signera nya bilaterala avtal med samarbetsländer i Afrika och Asien, vilket möjliggör för oss att få igång utsläppsminskande projekt under de kommande åren, säger Sandra Lindström, chef för Internationella klimatsamarbeten på Energimyndigheten.

Energimyndigheten bidrar till omställningen globalt

Energimyndighetens internationella arbete omfattar forskning, innovation och affärsutveckling. En del av det arbetet handlar om att främja innovationer som bidrar till de energi- och klimatpolitiska målen, exempelvis genom att hjälpa svenska företag att etablera sig på internationella marknader.

– Sverige är i framkant inom många delar av den globala omställningen. Vid COP29 får vi möjlighet att visa upp svenska lösningar och knyta nya kontakter som kan ge affärer och kapital till svenska företag samtidigt som vi främjar energiomställningen, säger Niclas Carlsson, chef på enheten för internationellt affärs- och investeringsfrämjande på Energimyndigheten.

Nyheter