Energiläget just nu
Flera faktorer påverkar utbud, efterfrågan och därmed priserna på energi. Just nu är det höga elpriser i delar av landet men läget i energisystemet är fortsatt stabilt.
Elpriserna i Sverige, i de södra elområdena SE3 och SE4, har stigit kraftigt de senaste dagarna. Den främsta orsaken är den låga vindkraftsproduktionen i kontinentala Europa och södra Sverige, vilket driver upp priserna där.
Eftersom den nordiska elmarknaden är sammankopplad med kontinenten, påverkar de högre prisnivåerna i Europa även södra Sverige. Dessutom bidrar lägre utomhustemperaturer både i Sverige och Europa till en ökad efterfrågan på el.
Energisystemet är inte ansträngt
Till skillnad från situationen vi befann oss i 2022 och 2023 har vi inte ett ansträngt läge i det svenska elsystemet idag. Gasläget i Europa är stabilt och fyllnadsgraden i de nordiska vattenmagasinen är goda och tillgängligheten i kärnkraften i Norden är på normala nivåer. Det höga elpriset beror inte på en långsiktigt ansträng energisituation utan på starkt sammankopplande energimarknader i Europa som påverkar varandra.
– En orsak är också att en stor del av vårt elöverskott produceras i norra Sverige, men kapaciteten i nätet räcker inte till för att överföra tillräckligt med el till södra Sverige. Det här är ingen elkris, men hade det funnits mer elproduktion och överföringskapacitet i södra Sverige hade elpriserna sett helt annorlunda ut, säger Maria Westrin, enhetschef för Energimarknader på Energimyndigheten.
Sammankopplade elsystem
Vi har ett sammankopplat elsystem med en ständig export och import av el över nationsgränserna. Det ger en variation i pris över olika timmar men det är också en förutsättning för ett robustare och mer kostnadseffektivt elsystem. Under 2024 har vi till exempel haft perioder med väldigt låga elpriser, ibland även negativa elpriser.
– Vi får inte glömma att vi samtidigt också har ett stort importberoende i det svenska energisystemet när det gäller råvaror, till exempel av uran och gas. Vi är beroende av både import och export. Vissa timmar har ett mycket högt pris men inget tyder nu på att det kommer vara ett högt elpris hela vintern. Redan till veckoslutet förväntas priserna sjunka igen, säger Maria Westrin.
Aktiva elkunder
De som påverkas av de höga spotpriser vissa timmar och dagar är framförallt är konsumenter med timprisavtal. Men som aktiva konsumenter med timavtal har man också möjlighet att styra sin elanvändning för att undvika de högsta priserna genom att till exempel använda tvättmaskinen, diskmaskinen eller ladda bilen under lågpristimmar.
I elområdet SE3 och SE4 har 14 procent av elkonsumenterna timavtal. Övriga elkonsumenter, 86 procent i SE3 och SE4, påverkas inte av de enskilda högpristimmarna på samma direkta sätt då de valt en annan form av avtal.
Relaterad information
Din kommunala energi- och klimatrådgivare svarar kostnadsfritt på frågor om bland annat uppvärmning, energikostnader, energieffektivisering, transporter, klimatpåverkan och om bidrag på energiområdet.
Kontakta din energi- och klimatrådgivare (energiochklimatradgivningen.se)
Elen vi producerar i Sverige kommer från en mix av olika energikällor. Den största delen kommer från vatten-, kärn-, vind- och biokraft.