Certifiering av installatörer ska hjälpa konsumenter att välja rätt

Nu stärks konsumenternas möjligheter att få vägledning vid nyinstallation av exempelvis pannor, solceller och värmepumpar. Certifieringen av installatörer är ackrediterad och lever upp till de krav som ställs inom EU:s förnybartdirektiv.

Effektiv energianvändning är viktig pusselbit i omställningen till ett hållbart energisystem. Den ackrediterade certifieringen är ett krav inom EU:s förnybartdirektiv och omfattar fyra teknikområden:

  • bioenergi (kaminer och pannor)
  • solel (solceller)
  • solvärme
  • värmepumpar.

Certifieringen har godkänts av Swedac, den myndighet som har regeringens uppdrag att vara svenskt ackrediteringsorgan. Boverket har ansvaret för att utfärda regler och föreskrifter. Energimyndigheten ansvarar för information och utbildning.

– Det är glädjande att ackrediteringen av certifieringen är i mål. Nu börjar ett intensivt arbete med att säkerställa att så många installatörer som möjligt väljer att certifiera sig. Vi behöver även höja konsumenternas medvetande kring fördelarna med att anlita certifierade installatörer, säger Carl-Martin Johborg, handläggare på Energimyndigheten.

Så går certifieringen till

För att bli certifierad måste installatören ha den arbetslivserfarenhet som krävs och även genomgå en särskild yrkeshögskoleutbildning. Efter genomförd utbildning kan installatören få sin kompetens validerad genom att klara ett praktiskt samt ett teoretiskt prov. Därefter ansöker installatören om certifikat hos Incert.

– Det är många installatörer som har möjlighet att certifiera sig eftersom det gäller fyra teknikområden. Vi vet även att fler behöver utbilda sig inom installatörsyrket eftersom det väntar stora pensionsavgångar framöver, säger Carl-Martin Johborg.

Certifierade installatörer av förnybar energi

Nyheter