Åtta nya projekt tar sig an långsiktig beteendeförändring med hjälp av design

Hur kan man öka produkters fysiska och emotionella livslängd? Leder delade boendemiljöer till minskad energianvändning? Och hur kan man uppmuntra lokalt engagemang för att främja hållbar energiomställning på landsbygden? Det kommer några av projekten som har fått finansiering i Design för energieffektiv vardag att undersöka.

Nu har åtta projekt som ska ta fram smarta lösningar för att minska och effektivisera vår energianvändning fått finansiering inom Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram Design för energieffektiv vardag. Programmet har ett tvärvetenskapligt fokus och kombinerar design, beteende och energi.

– Det var ett stort intresse för den här utlysningen och det kom in betydligt fler ansökningar än tidigare, vilket tyder på att programmets fokus är relevant och engagerande. Vi ser att forskning som tar sig an långsiktig beteendeförändring blir allt viktigare och vi tror på styrkan i tvärvetenskapliga angreppssätt, säger Helena Karresand, handläggare på Energimyndigheten.

Design för energieffektiv vardag utgår från individers och gruppers roll i energisystemet och målet är att projekten ska bidra till en effektivare användning av energi. Det ska vara enkelt att leva energieffektivt och bidra till ett hållbart samhälle.

– Design är en process som utgår från människans behov, vanor och beteenden, där användarperspektivet är i fokus under hela utvecklingen. Om man utgår från en designprocess så säkerställer man att lösningarna som tas fram verkligen kommer att användas och bli framgångsrika, säger Mona Wärdell, projektledare på SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign. 

De åtta projekten påbörjas under hösten och vintern 2024. Läs mer om dem: 8 nya projekt – de fick finansiering (designforenergi.se)

Nyheter