775 miljoner till forskning och innovation inom framtidens elsystem
Nu tillför Energimyndigheten 775 miljoner kronor till forsknings- och innovationsprogrammet Framtidens elsystem, med fokus på fossilfri elproduktion, elanvändning och framtidens elnät. Totalt avsätter Energimyndigheten 1 327 miljoner kronor i satsningen på framtidens elsystem.
För att möta förväntningarna på elsystemet och nå uppsatta energi- och klimatpolitiska mål behövs en kombination av insatser. Det gäller ny teknik, nya metoder för byggande, underhåll och drift av elnäten och elproduktion, utveckling på elmarknaden, anpassning av regelverk, samt underlag för de vägval för systemets utveckling som behöver göras.
– Genom ett kraftfullt stöd till energiforskning och innovation skapar Sverige möjligheter för svenska aktörer att medverka i utvecklingen av den kunskap, kompetens och de lösningar som behövs för att klara energiomställningen, säger Peter Engdahl, avdelningschef forskning, innovation och affärsutveckling på Energimyndigheten.
När lösningar utformas är det av stor vikt att tillämpa ett systemperspektiv på hela energisystemet. Energimyndigheten avsätter därför ytterligare 775 miljoner kronor till forsknings- och innovationsprogrammet Framtidens elsystem samtidigt som programmet förlängs med två år till slutet av 2029.
– Forskning och innovation ger möjligheter att utveckla ett smartare elsystem med hög säkerhet. Vi har sedan programmet startades 2022 beviljat stöd till 95 olika forskningsprojekt motsvarande över 600 miljoner kronor, säger Fredrik Brändström, programansvarig på Energimyndigheten.
Om programmet Framtidens elsystem
Forskningsprogrammet Framtidens elsystem är en av Energimyndighetens huvudsakliga satsningar på forskning och utveckling relaterad till elsystemet. Programmet finansierar forsknings- och innovationsprojekt som belyser utmaningar kopplat till elproduktion, elanvändning och framtidens elnät.
Programmet ska främja omställningen mot ett hållbart energisystem genom att underlätta elektrifiering av andra sektorer, och samtidigt verka för ett elsystem karaktäriserat av försörjningstrygghet, konkurrenskraft samt ekologisk och social hållbarhet. Programmet pågår mellan 2022 och 2029 och Energimyndigheten har avsatt 1 327 miljoner kronor för hela programperioden.