Färgstarka lampor i Manilla. Foto: Mostphotos
Företagen kommer med hjälp av programmet Business Accelerator Program Southeast Asia (BAPSEA) att möta företagsrepresentanter, potentiella kunder, statstjänstemän och investerare. Syftet är att utforska och förstå marknaden samt presentera sina lösningar och produkter.
I samarbete med Business Sweden skräddarsys stödet för varje företag så att de kan få djupare insikter i olika sektorer, samtidigt som de får vägledning om hur de identifierar tillväxtmöjligheter som är specifika för den sydostasiatiska marknaden.
– Det finns goda möjligheter för svensk teknik att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser i regionen och en hållbar utveckling globalt, samtidigt som svenska miljöteknikföretag växer och skapar arbetstillfällen i Sverige. Programmet BAPSEA ger de idéer och den kunskap som behövs för en utveckling i en dynamisk region och vi ser fram emot att stödja ytterligare sju bolag på deras resa i Sydostasien, säger Helena Bernland, programansvarig på Energimyndigheten.
De nya företagen
De sju nya bolagen ansluter sig till Affectus, BCP Instruments, Cetasol, Coolsaver, Gomero, Hexicon, Katam Technologies, Primozone Production, SeaTwirl, Unipower, och Waves4Power som redan befinner sig i acceleratorn.
Cemvision är ett svenskt företag som har tagit fram världens första 100 procent cirkulära, fossilfria och koldioxidfria cementklinker. Cemvisions första produktlinje, Re-ment, består av två cementbindemedel som tillverkas av industriella restprodukter istället för jungfrulig kalksten. Tekniken är baserad på traditionell cementkemi där Cemvisions innovation består i att ha moderniserat denna kemi och utveckla lösningar som gör det möjligt att producera dem i industriell skala med enbart cirkulära material.
Utöver produktinnovation har Cemvision utvecklat teknik för att elektrifiera produktionsprocessen för att avlägsna de utsläpp som är förknippade med tillverkningsprocessen.
Cemvision (på engelska)
ECOLOO är luktfri, vattenfri, avloppsfri, energifri och problemfri toalett som är enkel att installera och underhålla, och kan användas permanent eller tillfälligt.
ECOLOO använder en specialutvecklad bakteriekultur för att behandla och avlägsna mänskligt avfall och omvandla urinen till naturligt flytande gödningsmedel. Sanitetslösningen är helt sluten (dvs förhindrar föroreningar och miljöförstöring samt förhindrar uppkomst av avloppsvatten och vattenföroreningar).
ECOLOO (på engelska)
Epishine är ett svenskt företag som omskapar ljusinsamlingen med marknadsledande tryckta organiska solceller.
Företagets teknik bygger på över 30 års forskning inom organisk elektronik och solceller, och introducerar en unik tillverkningsprocess för tryckta solceller inomhus. Denna process erbjuder oöverträffad skalbarhet och effektivitet i svagt ljus. Epishine erbjuder ett smartare sätt att driva elektronik genom att tekniken fångar upp inomhusljus vilket gör elektroniken självförsörjande, vilket innebär att kablar och engångsbatterier är överflödigt.
Epishine (på engelska)
Midsummer är ett svenskt solenergiföretag som installerar diskreta soltak med 90 procent lägre koldioxidavtryck än traditionella solpaneler.
Midsummer har en högteknologisk, svensk produkt och äger hela värdekedjan från utveckling och produktion till installation. Under varumärket Midsummer Machinery levererar företaget även produktionssystem för flexibla tunnfilmssolceller.
Midsummer
Minesto är en svensk teknikutvecklare inom marin energi. Kärnan i Minestos erbjudande är en unik undervattensdrake som flyger snabbare än strömmen för att generera ren elektricitet från vattenrörelserna i världshaven.
Som kompletterande tjänster erbjuder företaget även platsutveckling, drift samt service och underhåll. Bolaget är en avknoppning från den svenska flygplanstillverkaren Saab och har idag verksamhet i Sverige, Wales, Färöarna, Nordirland och Taiwan, med huvudkontor i Göteborg, Sverige.
Minesto (på engelska)
Spowdi är ett svenskt cleantechföretag som driver en jordbruksutveckling med hjälp av solen.
Företaget grundades 2016 och dess globalt patenterade teknik för att flytta och distribuera vatten gör det möjligt för småbrukare att säkra ett effektivt och lönsamt livsmedelsproduktionssystem, spara vatten och lämna fossila bränslen bakom sig. Spowdi hjälper småbrukare att få bättre försörjningsmöjligheter, bättre livsmedelsproduktion, större oberoende och lönsamhet.
Spowdi (på engelska)
Trine är ett svenskt impact investing-bolag som specialiserar sig på att investera i solenergiprojekt på tillväxtmarknader. Bolagets uppdrag är att påskynda övergången till förnybar energi och tillhandahålla ren el till underförsörjda områden.
Trine gör det möjligt för privatpersoner och organisationer att investera i solenergiprojekt via sin digitala plattform och samla in medel som sedan används för att installera solpaneler och relaterad infrastruktur. Investerare kan bidra med små summor pengar och få avkastning samtidigt som de gör en positiv social och miljömässig påverkan.
Trine (på engelska)
Om BAPSEA
Med start 2023 valde Energimyndigheten att expandera sitt framgångsrika Business Accelerator Program Indonesia (BAPI) till fler marknader i regionen genom lansering av Business Accelerator Program Southeast Asia (BAPSEA). Programmet inkluderar länder såsom Filippinerna, Indonesien, Malaysia, Singapore, Thailand och Vietnam.
Programmet vänder sig till bolag som är redo att ta sig an en dynamisk marknad och som vill vara med oss på resan mot förverkligandet av ett hållbart energisystem i Sydostasien.
Programmet pågår i 18 månader, där det bland annat ingår expertrådgivning från Business Sweden och delegationsresor där bolagen får möjlighet att introducera sig och nätverka med beslutsfattare och representanter från det lokala näringslivet.
Att delta i programmet är kostnadsfritt för företagen. Det som krävs är en stark energi- och hållbarhetsprofil samt ambitioner och resurser att ta sig an en produktlansering i Sydostasien.