100 miljoner till forskningsprojekt för en resurseffektiv bebyggelse
22 forskningsprojekt har fått stöd från Energimyndigheten för att ta fram ny kunskap och nya lösningar för en effektiv resurs- och energianvändning i bebyggelsen.
Det pågår en utveckling där bebyggelsens roll i energisystemet förändras. Byggnader utvecklas till att bli en mer aktiv, central och samspelande del i energisystemet, där energi inte bara används utan även kan lagras, produceras och delas. Samtidigt används så mycket som en tredjedel av Sveriges totala energi inom bebyggelsesektorn.
Hur säkerställer Sverige att bebyggelsen blir en effektiv och flexibel nod i energisystemet? Och hur kan vi öka renoveringstakten hos byggnaderna med sämst energiprestanda? Det är bara två av alla de frågor som får utrymme i Energimyndighetens nya forsknings- och innovationsprogram Resurseffektiv bebyggelse. Programmets första utlysning resulterade i att 22 nya projekt kommer att startas upp under 2024.
– Det är inspirerande att få möjlighet att finansiera så många forskningsprojekt som kan bidra till omställningen av bebyggelsen. Vi har särskilt uppmuntrat till tvärvetenskapliga projektförslag, för att bättre kunna möta de komplexa utmaningar som bebyggelseområdet står inför, säger Veronica Eade, chef för enheten Bebyggelse på Energimyndigheten.
Innan sommaren är fler utlysningar planerade inom programmet. Håll utkik bland Energimyndighetens utlysningar.