Sverige kan bidra i New Yorks klimatomställning

Fastighetsägare i New York behöver minska utsläppen från sina byggnader. Sverige kan hjälpa till med det, eftersom svenska företag har lång erfarenhet och nya innovationer som kan bidra till New Yorks klimatomställning.

Skyskrapor med englasfönster, pannor som värms med naturgas och värmeånga som inte återvinns utan stiger upp från underjorden. Värmeåtervinningen är låg, och många byggnader har inte energieffektiviserats sedan de byggdes på 1900-talets andra hälft. Det är standard för stadsmiljön i New York. Men den ikoniska miljön kommer med ett högt pris – vilket snart kommer bli ännu högre.

Byggnader står för cirka 40 procent av de globala koldioxidutsläppen och att minska deras påverkan är en viktig del av arbetet i klimatomställningen. Tre stora frågor måste lösas. Hur ska det befintliga byggandet energieffektiviseras? Hur ska man bygga framtidens byggnader hållbart? Hur får byggnaderna rätt tillförsel av energi, värme och kyla i ett systemperspektiv?

Staten New York har i ett försök att skynda på omställningen sedan flera år infört stränga regler för utsläppsminskningar på stora byggnader. Redan 2024 börjar viten delas ut till de fastighetsägare som inte lever upp till kraven.

Ett annat initiativ från staten New York är att prioritera vidareutveckling av fjärrvärme i regionen. Nuvarande fjärrvärmesystem är baserat på ånga, och nya lösningar krävs för att kunna tjäna den moderna staden och det är många byggnader som ska ställas om.

Climate Week

New York Climate Week infaller varje år i september och är ett viktigt forum för att lyfta olika delar av klimatomställningen. Energimyndigheten är på plats igen för att på flera fronter öka synligheten för svenska lösningar och främja samarbete mellan staten New York och Sverige.

– New York är en attraktiv marknad för svenska företag, och det finns stora behov inom energieffektivisering och för systemlösningar inom värme och kyla. Svenska företag har lång erfarenhet och nya innovationer som kan bidra till New Yorks klimatomställning. Det är inte en lätt marknad att närma sig – och här är Energimyndighetens roll att öppna dörrar och möjliggöra deras resa över Atlanten, säger Sandra Ideskär, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Med hjälp av Energimyndighetens accelerator Skyline får sex svenska företag med lösningar som energieffektiviserar byggnader en möjlighet att besöka New York och lära sig mer om vilka utmaningar och möjligheter som finns på marknaden. Företagen får nätverka, pitcha sina produkter, delta i plattformar och ta sig ner i pannrum för att se den praktiska verkligheten i New Yorks byggnader.

Nära samarbete med nyckelaktörer inom fjärrvärme

Energimyndigheten har varit aktiv på marknaden i New York sedan 2022 för att främja svenska energieffektiviseringslösningar som snabbt kan implementeras, men även för att sprida kunskap från Sverige inom större systemlösningar så som fjärrvärme och geoenergi.

Under juni månad bjöds en delegation med fastighetsägare och andra aktörer från New York in till Stockholm. De fick titta på lösningar inom både ombyggnation, och förstå mer hur ett fjärrvärmesystem kan leda till vinster för både konsumenter och kommersiella fastighetsaktörer genom värmeåtervinning.

Under Climate week arrangerar Energimyndigheten ett evenemang för att belysa fjärrvärmens roll i en energieffektiv stadsmiljö - “The Future of Heat: Thermal Energy Networks in Stockholm and New York”. Evenemanget anordnas tillsammans med The New York Building Energy Exchange och energimyndigheten i staten New York (NYSERDA).

Stockholm Exergi finns på plats för att berätta mer om Stockholms fjärrvärmesystem – från värmeåtervinning till bio-CCS. Eventet är en uppföljning av besöket i Stockholm i juni.

Nyheter