Så interagerar reglerade och frivilliga utsläppsmarknader med varandra
Vad händer när olika typer av marknader för handel med utsläppsminskningar flätas samman? Det undersöks i en ny rapport finansierad av Energimyndigheten.
Förutsättningarna för utsläppshandel ritades om när Parisavtalets regelbok för internationell utsläppshandel antogs på FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow 2021. Regelboken anger förutsättningar för handel med utsläppskrediter mellan länder. Men parallellt med detta pågår även internationell utsläppshandel på andra marknader, såväl reglerade som oreglerade/frivilliga.
Vi har finansierat en rapport som undersöker hur olika utsläppsmarknader interagerar med varandra och hur de tillsammans kan bidra till att öka takten och ambitionen i det globala klimatarbetet.
Rapporten, som släpptes den 21 juni 2023, tar bland annat upp:
- hur länder ska godkänna projekt som genererar utsläppskrediter
- hur utsläppskrediter ska rapporteras samt vilka anspråk som köpare av krediter kan göra
- Sveriges förutsättningar att godkänna försäljning av utsläppskrediter som genererats av statligt finansierade projekt inom bio-CCS (fallstudie).
Frivilliga marknader skulle gynnas av gemensamma riktlinjer
Rapporten slår fast att både reglerade och frivilliga marknader är verktyg som kan bidra till att världens länder når sina befintliga klimatåtaganden och även bidra till att ytterligare höja klimatambitionen. Det konstateras också att de båda marknadstyperna kan samexistera, men att de frivilliga marknaderna skulle gynnas av gemensamma riktlinjer.
Relaterad information
Rapporter och analyser inom internationella klimatsamarbeten