Från fossilt till förnybart: förstudie för hållbar plastproduktion

Hållbar produktion av plast, färgtillsatser och textil – är det möjligt? Energimyndigheten stöttar en förstudie som undersöker möjligheten att gå från fossila till biobaserade råvaror inom svensk plastproduktion. 

För att nå Sveriges klimatmål måste beroendet av fossila råvaror minska i alla sektorer. Kemiindustrin står för en stor del av Sveriges fossila växthusgasutsläpp. Av totalt cirka 1 miljon ton koldioxidutsläpp under 2022 står kemiföretagen i Stenungsund för cirka 80 procent.

Ett första steg i hållbar kemiproduktion

Nu ska kemiföretaget Adesso BioProducts, med stöd från Energimyndigheten, undersöka möjligheten att producera kemikalien eten från biobaserad råvara, så kallad grön eten. Eten är en plattformskemikalie – den oumbärliga beståndsdelen i till exempel plastproduktion – som idag framställs av fossila råvaror. Grön eten skulle göra det möjligt att tillverka bland annat plast på ett betydligt mer klimatsmart och hållbart sätt än idag.

– Vi hoppas kunna förverkliga ett första steg in i en hållbar kemiproduktion. Precis som för fossilfritt stål så finns det en efterfrågan på fossilfri plast och fossilfria material, där vårt eten kommer att vara den bärande byggstenen, säger Lars Lind på Adesso BioProducts.

Viktigt underlag för kemiindustrins omställning

Adesso BioProducts, som specialiserar sig på biodrivmedel och grön kemi, har beviljats 12,5 miljoner kronor för att genomföra förstudien. Målet är att bygga och driva en kommersiell anläggning för produktion av biobaserad eten i nära samarbete med de större kemiföretagen i Stenungsund.

– Resultatet kommer att bli ett viktigt underlag för omställningen av kemiindustrin till hållbar produktion av plast. Placeringen i Stenungsunds kemikluster är intressant eftersom den bygger vidare på den samverkan och infrastruktur som redan är etablerad där, säger Klara Helstad Energimyndigheten.

 

+

Vad är eten?

Eten är en av de viktigaste plattformskemikalierna. Plattformskemikalier är en uppsättning baskemikalier som på grund av sin mångsidighet kan användas för att tillverka bland annat plast, färgtillsatser, textilier, hygienartiklar och läkemedel. Idag importeras eten eller produceras i Stenungsund från fossil råvara.

+

Så ska anläggningen fungera

Anläggningen är tänkt att producera cirka 10 procent av det eten som omsätts i Stenungsundsklustret och i första hand ersätta nuvarande import. Som råvara skall etanol användas, initialt sådan som traditionellt används som biodrivmedel men efter hand kommer andelen avfalls- och skogsbaserad råvara att öka. Tekniskt sett sker en ”avvattning” av etanol direkt till eten med hjälp av en katalysator i en processanläggning under förhöjt tryck och temperatur. Etenet kommer att matas in på det befintliga rörledningsnätet för distribution till de slutanvändande företagen som producerar plast- och kemiprodukter.  

Nyheter