Här presenteras beviljade projekt från utlysningen: Bidra till utveckling av framtidens flexibla elsystem
Sektorkoppling och verksamhetsforskning för miljömässig hållbarhet (SCORES): Effekter på klimatutsläpp, energipriser och ekonomisk nytta som en följd av Nordens energiomställning
Projektet berör frågeställningar kring ökat elbehov inom bland annat stålproduktion (vätgas) och nya industrier (tillexempel batteriproduktion), samspel med intermittent förnybar elproduktion samt värmesektorn. Transmission är en till viktig aspekt som modelleras.
Projektet undersöker möjliga oväntade och oönskade effekter av denna omställning och hur fler marknadsdeltagare ska kunna och vilja bidra till omställningen. Policyrekommendationer som ska motverka målkonflikter är del av resultaten.
- Koordinator: Stockholms universitet
- Beviljat stöd: 4 949 380 kronor
Frigörande av nätkapacitet och flexibilitet utifrån simulerad aggregerad solkraftsproduktion som tar hänsyn till individuella systems orientering
Projektet går ut på att utvärdera hur nyligen utvecklade fjärranalys- och maskininlärningsmodeller, som ger ny kunskap om alla solcellsanläggningars exakta plats och orientering inom ett område, kan skapa värde för elnätsägare och aggregatorer.
Utifrån denna nyförvärvade kunskap kommer aggregerad total producerad historisk solkraft kunna simuleras, och med denna data kan den faktiska utjämningseffekten kvantifieras. Projektet kommer även ligga till grund för utformning av förslag på mekanismer som ger incitament till lokal flexibilitet via en aggregator.
- Koordinator: Becquerel Sweden AB
- Beviljat stöd: 1 629 816 kronor
iEVsFLEX: Integrering av e-mobility i elnätet för hög flexibilitet genom AI och digitalisering
Projektet ska svara på hur flexibilitetspotentialen i transportsektorn från både stora och små aktörer ska kunna maximeras samtidigt som alla parter (privata, kommersiella, industriella, distributionssystemoperatörer, aggregatorer) kan dra nytta av flexibiliteten.
Projektet ska även svara på hur elfordons flexibilitet skulle kunna mildra effekterna på den begränsade nätkapaciteten och samtidigt öka den gröna elektrifieringen av transportsektorn.
- Koordinator: Mälardalens Universitet
- Beviljat stöd: 8 470 810 kronor
Flexibel fjärrvärme: Ökade möjligheter för fjärrvärmebolag att agera på balansmarknaderna
Projektet ska besvara vilken roll och vilket värde fjärrvärmen kan bidra med på flexibilitetmarknaderna ur ett systemperspektiv genom energisystemmodellering.
Det ska även bidra till att öka fjärrvärmebolagens möjligheter och vilja att agera på balansmarknaderna genom att utveckla och verifiera en verktygsprototyp som beräknar den information fjärrvärmebolag i dag saknar för att vara aktiva på marknaderna.
- Koordinator: IVL SVENSKA MILJÖINSTITUTET AB
- Beviljat stöd: 3 270 713 kronor
Acceptansgräns för ny produktion och förbrukning i transmissionsnät med flexibilitetslösningar
Projektet ska vidareutveckla den nuvarande metoden för beräkning av begränsningar i att ta emot ny förbrukning och produktion. Den nya metoden kommer att kunna tillämpas för flexibla transmissionsnät.
För att illustrera metoden kommer ett realistiskt och verklighetsnära exempelnät, med tre olika flexibilitetslösningar (dynamisk belastningsförmåga, stokastisk driftsäkerhet och flexibilitetsmarknader) att tas fram.
- Koordinator: Luleå tekniska universitet
- Beviljat stöd: 5 996 208 kronor
Hemmens roll i ett automatiserat elnät - ett normkritiskt perspektiv
Projektet ska med hjälp av designforskning genomlysa maktstrukturer i hemmet och hur de i sin tur påverkar målkonflikter mellan ekologisk och social hållbarhet. Projektet ska bland annat undersöka hushållens upplevelse av smart teknik och smarta styrsystem.
- Koordinator: Kungliga tekniska högskolan
- Beviljat stöd: 7 659 374 kronor
Säkra energigemenskaper: Skyddad datainsamling och datadelning för efterfrågeflexibilitet på Dansmästaren
Projektet ska utveckla ett ramverk för mikronätshantering baserat på personaliserbara belastningsmodeller tillsammans med integritetsbevarande maskininlärningsmetoder. Den föreslagna metoden kommer att demonstreras på Dansmästaren, ett mikronät och testbädd för forskning i Uppsala, Sverige.
Mikronät bidrar till efterfrågeflexibilitet genom att förena ägare av elektriska fordon, hushåll, företag och mikroproducenter i energisamhällen. Dock kräver flexibilitetshantering av sådana mikronät att en heterogen grupp av producenter och konsumenter delar privata data, vilket är problematiskt ur integritets- och cybersäkerhetssynpunkt.
- Koordinator: Uppsala universitet
- Beviljat stöd: 8 967 975 kronor
Fyrbodal för framtidens flex
Projektet avser att ta fram kunskap, verktyg och metoder för främjande av flexibilitet inom lokal och delregional samhällsplanering. Detta genom att utveckla och testa modeller, metoder och processer för flexibilitetslösningar i befintlig infrastruktur, verksamhet, industri och bebyggelse.
Projektet kommer att bidra till nya flexibilitetslösningar inklusive samhällsmodeller.
- Koordinator: Innovatum Progress AB
- Beviljat stöd: 4 859 899 kronor
Potential, värde och målkonflikter för nya flexibilitetsresurser
Projektet ska analysera olika aktörers incitament, hur olika användningsområden för flexibilitet samspelar samt vilka målkonflikter som finns mellan dessa.
Projektet förväntas bidra med ny kunskap, underlätta investeringsbeslut och analyser, frigöra mer flexibilitet till elsystemet samt bidra till att flexibilitetsresurser utnyttjas mer effektivt.
- Koordinator: Power Circle AB
- Beviljat stöd: 1 626 571 kronor
Ökad flexibilitet med optimerad styrning av energiresurser i lokala energisystem
Projektet ska undersöka hur användningen av energiresurser i lokala energisystem kan optimeras utan avkall på försörjningstrygghet eller leveranskvalitet.
Resultaten förväntas kunna bidra till utveckling av produkter med optimerad styrning av energiresurser och för utveckling av effektiva styrmedel och marknadsmodeller för ökad flexibilitet i elsystemet.
- Koordinator: Luleå tekniska universitet
- Beviljat stöd: 8 972 148 kronor
Elbilars potential att bidra med frekvensreglering
Projektets ska studera och kvantifiera individuella elbilisters praktiska möjligheter och ekonomiska förutsättningar för att upplåta sina batterier till frekvensreglering genom vehicle-to-grid (V2G).
Med hjälp av V2G öppnas nya möjligheter för att på ett resurseffektivt sätt balansera elnätet med hjälp av den snabbt växande elbilsflottan. Potentialen är dock beroende av att elbilister upplåter sina batterier till frekvensreglering och här finns flera osäkerheter kring praktiska möjligheter, ekonomisk lönsamhet och risker för att batteriet slits.
- Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB
- Beviljat stöd: 3 244 725 kronor
SågFlex - elflexibilitet på sågverk
Projektet ska ge sågverk och leverantörer kunskap om hur de tillsammans kan bidra till utveckling av framtidens flexibla elsystem. Detta behövs för att sänka tröskeln för sågverk att erbjuda flexibilitetstjänster i elnätet. Projektet kommer visa hur sågverk kan använda ellagringstekniker, flexibilitetstjänster och avancerad digitalisering för att möjliggöra förbättrad produktionsplanering och därmed reducera sina eleffektkostnader.
- Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden AB
- Beviljat stöd: 3 393 000 kronor