Energimyndigheten är ledande i två nya partnerskap inom Horisont Europa

Energimyndigheten har tagit en aktiv roll i två partnerskap inom EU:s program Horisont Europa – Driving Urban Transitions (DUT) och Clean Energy Transition Partnership (CETPartnership). Partnerskapen gör det möjligt för svenska aktörer att söka finansiering för forsknings- och innovationsprojekt tillsammans med andra länder och i internationell kontext.

Partnerskapen inom Horisont Europa främjar forskningssamarbeten mellan myndigheter, forskningsinstitutioner och företag i olika länder. Syftet är att främja en mer hållbar och energieffektiv framtid, i linje med Sveriges och EU:s mål för en grön omställning. 

Energimyndigheten har valt att delta i partnerskapen DUT och CETPartnership av flera viktiga skäl. För det första är energisektorn en avgörande komponent i Sveriges ekonomi och en central aktör för att nå målen för minskade växthusgasutsläpp.

Genom att vara en aktiv partner i både DUT och CETPartnership säkerställer Energimyndigheten att Sverige är med och driver utvecklingen av framtidens energilösningar och hållbara stadsutvecklingsprojekt även på en europeisk nivå.  

För det andra ger partnerskapen Energimyndigheten möjlighet att främja innovation, samarbete och kunskapsutbyte internationellt, vilket är nödvändigt för att hantera de komplexa utmaningar som energi och stadsutveckling står inför. 

Svenska aktörer, oavsett om de är inriktade på stadsutveckling eller energiinnovation, har möjlighet att dra nytta av Energimyndighetens deltagande i partnerskapen genom att delta i internationella utlysningar och samarbeta med partners från andra länder.

DUT: Framtidens stadsutveckling 

Partnerskapet Driving Urban Transitions (DUT) handlar om hållbar stadsutveckling och ska intensifiera det europeiska arbetet med urbana utmaningar och möjliggöra för städer att översätta globala strategier till lokala initiativ. Partnerskapet är indelat på tre olika tematiska pelare (Transition Pathways) som var för sig identifierar ett antal utmaningar som adresseras i respektive årlig utlysning.  

  • Energipositiva stadsdelar (PED)  
  • 15-minutersstaden (15minC)  
  • Cirkulära urbana ekonomier (CUE)   

DUT startade i januari 2022 men har sitt ursprung i tidigare initiativ som JPI Urban Europe och ERA-Net Co-fund. På EU-nivå leds arbetet av EU-kommissionen och tillsammans med 27 europeiska länder. I Sverige drivs DUT i samarbete mellan Energimyndigheten, Vinnova, Formas, och Viable Cities. 

Driving Urban Transitions to a Sustainable Future, DUT

CETPartnership: Innovation inom energisektorn 

CETPartnership fokuserar på forskning och innovation inom energiområdet och samlar flera energiforskningsområden från de tidigare ERA-Net Co-fund under ett och samma paraply. Partnership består av sju tematiska områden, kallade Transition Initiatives (TRI:s), som omfattar allt från integrerade energisystem med nollutsläpp till effektiva lösningar för uppvärmning och kylning med nollutsläpp.  

Partnerskapet kommer till att börja med att pågå till 2028. Under de kommande sex åren planeras ett flertal utlysningar med en initial årlig budget på drygt en miljard kronor.  Energimyndigheten representerar Sverige i partnerskapet och bidrar med finansiering till projektkostnader för svenska organisationer. Dessutom är Energimyndigheten med och driver arbetet i TRI 5 Integrerade regionala energisystem och TRI 6 Integrerade industriella energisystem.  

Clean Energy Transition (CETPartnership)

Skillnaden mellan CETPartnership och DUT för sökande 

En viktig skillnad mellan CETPartnership och DUT ligger i deras fokusområden. DUT är inriktat på stadsutveckling och hållbara stadsdelar, medan CETPartnership är fokuserat på energisektorn och innovation inom detta område.  

Det innebär att sökande och deltagare i partnerskapen har olika möjligheter och utmaningar att hantera beroende på deras intressen och expertis. 

Aktuella utlysningar 

Just nu går det att söka i 2023 års utlysning för både DUT och CETPartnership. 

Nyheter