8 tips för ett längre batteriliv
”Återstående batteri 8%”. De flesta av oss känner igen det, och hur paniken växer för att mobilen plötsligt ska stänga ned. Men det finns smarta och enkla knep för att få mobilens batteri att hålla avsevärt längre. Här får du veta vilka.
Att ämnet är kärt vittnar en artikel i Dagens Nyheter den 28 september om. I artikeln intervjuas Energimyndighetens seniore rådgivare för energieffektivisering, Carlos Lopes, under rubriken ”Ladda smart – så får du mobilbatteriet att hålla längre”.
Då många efter publiceringen vänt sig till oss med frågor, delar Carlos Lopes med sig av tipsen även här.
Gamla sanningar vilseleder
Att mobilbatterier slits är ingen nyhet. Det är heller inget nytt i att många byter sin mobil efter bara något eller några år av bland annat den orsaken. Men det är synd och även ett resursslöseri. Och kan ofta undvikas.
Mobiltelefoner, surfplattor och deras batterier har blivit bättre genom åren. Det har införts funktioner för att förbättra batteriets hälsa och livslängd, men du själv kan också påverka batterihälsan.
– Om man vet hur man ska ladda och ta hand om sin telefon kan man förlänga livstiden på batteriet och telefonen. Men många gör fel, då dagens batterier bygger på en annan teknik som sätter gamla sanningar ur spel, säger Carlos Lopes.
Håll laddningen mellan 20 och 80 procent
Enligt Carlos Lopes finns en myt om att telefonen ska laddas ur helt innan den laddas. Men med de nya så kallade litiumjonbatterierna är det precis tvärtom.
– Du bör försöka hålla laddningen på mellan 20 och 80 procent. Då mår batteriet bäst.
Av det skälet ska du inte låta mobilen ligga och ladda över natten. Det är bättre att göra flera korta laddningar under dagen.
Inte för varmt, inte för kallt
De nya litiumjonbatterierna mår inte bra av värme. Du har kanske själv varit med om att mobilen helt enkelt har stängt av sig då du haft den innanför vindrutan på bilen en solig sommardag. Det är en automatisk funktion som många telefoner har för att skydda batteriet från att skadas.
Detsamma gäller kyla. Batteriet laddar ur mycket snabbare och det kan vara direkt skadligt att ladda det när det är för kallt.
– När det är minusgrader bör du ha mobilen i en innerficka. Ta helst inte ut den när du pratar, utan använd hörlurar. Mobilen fungerar som människokroppen och mår bäst av en jämn temperatur, omkring 20 grader.
Jaga de osynliga energitjuvarna
Förutom att ladda rätt finns andra sätt för att få batteriet att räcka längre under dagen. Den största energitjuven är skärmen. Dra gärna ned ljusstyrkan och använd en så färglös och mörk bakgrund som möjligt.
– En del funktioner drar energi även när de inte används. Som bluetooth, wifi och mobildata som arbetar i bakgrunden på vissa appar. Dessa kan du stänga av när du inte behöver dem. Många telefoner har ett batterispar- eller strömsparläge. Det är bra att aktivera då du inte kan ladda mobilen på ett tag. Till sist har Carlos ett avslutande tips:
– Ska du inte använda mobilen på ett tag kan du sätta den i flygplansläge, samt stäng av wifi och bluetooth. Eller kort och gott stänga av den.