Svensk innovationskraft vägvisande i energiomställningen
Tävlingen Startup Energy Transition syftar till att lyfta fram innovativa energilösningar som kan bidra till den globala energiomställningen. Svensk innovationskraft står sig väl ur ett internationellt perspektiv och tidigare deltagare vittnar om att tävlingen har fungerat som en viktig språngbräda ut på nya marknader. Sista anmälningsdag är 15 januari 2020.
Klimatkrisen ställer nya krav på att identifiera hållbara, innovativa energilösningar som snabbt kan göra stor nytta. Det är en av anledningarna till att 100 utvalda startups och unga företag från hela världen varje år gör upp om prispengar på upp till 10 000 euro i World Energy Councils och Denas tävling Startup Energy Transition.
Sverige i topp
Förra året var Sverige det enda landet med tre finalister i lika många kategorier – och det land som hade flest antal tävlingsbidrag av alla medverkande nationer. Det är inte svårt att förstå varför så många svenska energiföretag har visat intresse för tävlingen: oavsett om man tar sig till final eller inte finns det stora värden i ett deltagande.
– Den verkliga vinsten med den här tävlingen är inte prispengar eller prestige, den verkliga vinsten är tillgången till den plattform i 100 länder som följer med att World Energy Council och Dena är arrangörer. Det ger värdefulla kontakter med flera beslutsfattande nätverk. Samarbete är nyckeln till att svenska innovativa energilösningar implementeras i stor skala, säger Sasan Shaba, affärsutvecklare på Energimyndigheten.
Techföretaget Blixt var ett av de svenska bolag som framgångsrikt deltog i förra årets upplaga av SET Award. Deras smarta strömbrytare som ersätter mekaniska mikrobrytare i säkringsskåp vann sin kategori inom energieffektivitet, smarta enheter och lagring. Idag vittnar företaget om att deras medverkan har öppnat många dörrar för dem på den internationella marknaden.
– Vinsten i SET Award har hjälpt oss att nå våra ambitiösa mål. Vi har fortfarande kontakt med flertalet medlemmar i juryn, och deras kompetens inom energi och investeringar har gett oss tillgång till ett internationellt nätverk som vi har stor nytta av, säger Charlotta Holmquist, CFO på Blixt.
Ett annat företag som har kunnat realisera tidigare oanade möjligheter genom sitt deltagande i tävlingen är Meva Energy. Deras innovativa teknik för gasproduktion med bränsle av överblivet material från skogsindustrin säkrade dem en finalplats 2017.
– Att vara en av finalisterna i SET Award har resulterat i en hel del positiv uppmärksamhet för oss. Det har möjliggjort vårt deltagande i evenemang på hög nivå runt om i världen, och har fungerat som en katalysator för att inleda dialoger med företagsledare och andra viktiga beslutsfattare, säger Thomas Bräck, Business development director på Meva Energy.
Svenska energiinnovationer viktig pusselbit
Hos medarrangören Dena, den tyska motsvarigheten till Energimyndigheten, hoppas man på att få se många svenska bidrag till tävlingen även i år.
– Eftersom Sverige spelar en avgörande roll i energiomställningen, skulle SET Awards inte vara komplett utan bidrag från svenska startups. Dessa är otroligt innovativa, hårt arbetande och kompromisslösa i sina visioner om att uppfylla våra klimatmål och att leda oss mot en hållbar framtid med hjälp av den senaste tekniken, säger Alexandra Khripko, expert inom hållbar energi och mobilitet på Dena.
Det svenska deltagandet har med andra ord inte bara potential att leda till spännande nya affärsmöjligheter – det är även en viktig pusselbit i det långsiktiga arbetet med att lösa den globala klimatkrisen.
– Innovativa svenska energilösningar behöver hamna i rätt miljö där de kan göra största möjliga nytta för klimatet. Startup Energy Transition är en plattform som kan hjälpa svenska företag att uppnå det målet, säger Sasan Shaba.