Rapportering av hållbara mängder

Senast 1 april varje år ska alla som är rapporteringsskyldiga meddela de mängder biodrivmedel som använts samt de mängder biobränsle som slutanvänts.

Energimyndigheten samlar in uppgifter om användningen av biodrivmedel och biobränslen i Sverige. För att underlätta för de som rapporterar är lagen utformad så att rapporteringen enligt drivmedelslagen utförs tillsammans med rapporteringen för lagen om hållbarhetskriterier.

Alla som är rapporteringsskyldiga enligt de fyra första punkterna i 3 kap. 1 § i lagen om hållbarhetskriterier ska rapportera in till Energimyndigheten senast 1 april varje år. Det gäller de mängder biodrivmedel som den rapporteringsskyldige är skattskyldig för och de mängder biobränslen som använts för produktion av el, värme eller kyla föregående kalenderår.

Lagen om hållbarhetskriterier

Rapportering utförs i e-tjänsten ”Hållbara bränslen” på Mina sidor. Där finns även mallarna för rapportering tillgängliga för nedladdning.

Mina sidor

Frågor och svar om rapportering

+

Samrapportering

För att uppnå kravet om växthusgasminskning kan en aktör skriva avtal om samrapportering med ett eller flera bolag. Dessa bolag skickar in sina respektive rapporter till Energimyndigheten, med uppgifter om vilka de samrapporterar med. Energimyndigheten gör sedan kontroll om tillräcklig minskning gemensamt har uppnåtts. I de fall de samrapporterande bolagen inte når kravet blir de tillsammans ansvariga för eventuella avgifter.

Beräkningsverktyg och stöddokument till rapporteringen

Vi har samlat olika typer av beräkningsverktyg som kan vara till nytta för dig som är skyldig att inneha ett hållbarhetsbesked eller vill ha ett frivilligt hållbarhetsbesked. Informationen som finns här är endast hjälpmedel, och det finns inget krav på att använda det som finns här. Vi uppdaterar sidan löpande när nya hjälpmedel kommer.

 

+

Beräkningsverktyg för energiomvandlingen EC

Kan användas för att räkna ut det totala växthusgasutsläppet från den slutliga energiprodukten (EC) genom att lägga till växthusgasutsläpp från energiomvandlingen. Det vill säga att beräkna EC när du redan har erhållit E, verktyget kan inte räkna fram E.

Beräkningsverktyg energiomvandling (excel)

+

Verifiering av markkriterier i Sverige

I underlagsrapporten, ER 2011:18, till vägledningen finns det förslag på metoder om hur man kan verifiera markkriterierna för olika områden. Underlagsrapporten kompletterades år 2022 för att omfatta förändringarna i regelverket som trädde i kraft 1 juli 2021.

Markanvändning och verifiering av markkriterier i Sverige, ER 2011:18

+

Typiska växthusgasutsläpp för NUTS 2-områden

Medlemsstaterna i EU har i enlighet med förnybartdirektivet (RED 1) tagit fram beräkningar för typiska utsläpp från odling av jordbruksgrödor för olika geografiska områden, så kallade NUTS-2 områden.

Publicerade nationella NUTS-2 rapporter (europa.eu)

+

Hållkollen

Karttjänsten Hållkollen är ett stöd för aktörer som vill veta att biodrivmedel och biobränslen är producerade av råvara från svensk jordbruksmark och uppfyller de hållbarhetskriterier som gäller för markanvändning. Med hjälp av informationen i kartorna kan rapporteringsskyldiga själva kontrollera om den mark där deras råvara odlats var åkermark 2008 och om ändrad markanvändning därmed har skett.

Karttjänsten Hållkollen (jordbruksverket.se)

+

Beräkningsverktyg för biogas

I ett samarbete mellan Avfall Sverige, Energigas Sverige, Svenskt Vatten och IVL har ett beräkningsverktyg tagits fram för redovisning av minskning av växthusgaser för biogas. Verktyget ska vara ett hjälpmedel för rapportering enligt hållbarhetskriterierna för biogas både som biobränsle och/eller drivmedel.

Energigas Sverige arbetar med att hålla verktyget uppdaterat för att efterleva aktuellt regelverk.

Beräkningsverktyget för biogas, Energigas Sverige

+

Frivilliga certifieringssystem

Det finns flera olika frivilliga certifieringssystem som aktörer kan anmäla sig till för att visa att de klarar av kraven från förnybartdirektivet. Det är EU-kommissionen som godkänner de frivilliga certifieringssystem.

Energimyndigheten godkänner att frivilliga certifieringssystem kan användas som kontrollsystem av den som vill ha ett hållbarhetsbesked. Notera att certifieringssystemet behöver täcka samtliga produktionskedjor du ansöker hållbarhetsbesked för, annars måste det kompletteras med ett självständigt kontrollsystem för den återstående delen av produktionskedjan.

Om du avser att köpa från en leverantör som har en frivillig certifiering är det ungefär samma process som när du köper från en leverantör med hållbarhetsbesked.

Aktuella frivilliga certifieringssystem (europa.eu, engelska)

+

EU-ETS - Naturvårdsverket

Om du inte omfattas av lagen om hållbarhetskriterier men däremot omfattas av EU-ETS och därför behöver ett hållbarhetsbesked för dina biobränslen, är du välkommen att söka om ett frivilligt hållbarhetsbesked. Mer information gällande kraven om hållbarhetsbesked på grund av EU ETS finns på Naturvårdsverkets sida, samt i Naturvårdsverkets vägledning.

Utsläppshandel (naturvardsverket.se)

Ny vägledning om biobränslen (naturvardsverket.se)

+

Skogsbiomassa, bedömning av Sverige som A-land

Skogsstyrelsens rapport (2019/15) Underlag för genomförande av direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor, togs fram som en del i implementeringen av det andra förnybartdirektivet (Renewable Energy Directive II). Den ger bland annat underlag till bedömningen att Sverige uppfyller kraven för att räknas som ett land i kategori A avseende skogsbiomassa. Det innebär att om du köper skogsbiomassa som har sitt ursprung i Sverige, så bedöms markkriterier för skogsbiomassa efterlevas för det specifika partiet biobränsle.

Vi har idag ingen lista på andra länder som är godkända i kategori A. Alltså behöver ni som köper råvara från andra länder, på egen hand säkerställa att råvarorna uppfyller hållbarhetskriterierna.

Rapport: Underlag för genomförande av direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor (2019/15) (skogsstyrelsen.se) (pdf)