Den kommunala energi- och klimatrådgivningen finns i de flesta kommuner och riktar sig till hushåll, små- och medelstora företag samt organisationer. För hushåll finns också en vägledning att läsa.
Effektiv energianvändning för hushåll
Genom att lyfta energihushållningsfrågan i miljötillsynen hos både de kommunala verksamheterna, företag och kommunala/privata fastighetsägare kan kommunen göra stor skillnad. För att energieffektivisera och hushålla med energi behöver verksamheterna skaffa sig kunskap och arbeta systematiskt och strukturerat med energifrågorna. Tillsynen kan stötta och ställa krav så att arbetet kommer i gång.
Tillsynsvägledning för energihushållning, Naturvårdsverket
På våra sidor om energieffektivisering för företag finns information om energikartläggningar och branschvisa vägledningar om energieffektivisering. Tipsa gärna företag om dem.
Energikartläggning
Energi- och klimatrådgivarna och miljötillsynen kan också samverka för att nå ut till ett större antal verksamheter. Även kommunens näringslivsutvecklare kan medverka och bjuda in till företagsträffar med energieffektiviseringsfokus. Eftersom energieffektivisering ofta innebär ekonomiska fördelar brukar det vara uppskattat.
Direktivet om byggnaders energiprestanda
Den 28 maj trädde EU:s reviderade direktiv om byggnaders energiprestanda i kraft. Några av de viktigaste punkterna kopplat till kommunal energiplanering är:
- Offentliga aktörer ska årligen renovera 3 % av beståndet till nollutsläppsbyggnad eller nära-noll-energi-byggnad.
- 2050 ska alla byggnader vara nollutsläppsbyggnader.
- Energirenoveringskrav införs där de sämsta lokalbyggnaderna ska renoveras för att uppnå bättre energiprestanda. För bostadshus gäller att medeltalet för primärenergianvändningen i bostadshus ska minska.
- Medlemsstaterna ska säkerställa utbyggnaden av lämpliga solenergiinstallationer, om det är tekniskt lämpligt och ekonomiskt och funktionellt genomförbart, offentliga byggnader ska gå före.