FRAMAT - Framtida energisystem utifrån samhällets behov
Projektets fokus är att möjliggöra det gotländska samhällets framtida behov av el.
Förutom att el är väsentligt för energiomställningen inom inte minst industri- och transportsektorn så ställer NATO ytterligare krav på energisystemets kapacitet och robusthet och kan därför också påverka energiplaneringen.
Det finns ett stort intresse för energiproduktion på och omkring Gotland. Det finns flera utmaningar med att planera för elproduktion och elinfrastruktur på Gotland, kanske framför allt utifrån olika målkonflikter, som natur- och kulturmiljövärde och Försvarsmaktens intressen. Samtidigt lyfts behovet av ett robustare energisystem och hur lokal energiproduktion kan spela en väsentlig roll allt högre på agendan, inte minst utifrån Gotlands utsatta läge i Östersjön.
Projektets syfte och mål
- Stärka regional energiplanering på Gotland för att möjliggöra en minskad klimatpåverkan, grön omställning och robust energiförsörjning utifrån samhällets framtida behov av el.
- Analysera hur det framtida elsystemet behöver dimensioneras, utifrån två olika perspektiv: stärkt totalförsvaret och stärkt regional utveckling. Genom en risk- och sårbarhetsanalys kommer behovet av regional energiproduktion jämfört med importerad energi identifieras, vad som påverkar behovet samt risker om behovet inte tillfredsställs.
- Bidra till acceptans i samhället och underlag till myndighetsavvägningar mellan olika intressen samt investeringar genom en utvecklad förståelse för samhällets behov av elproduktion.
- Att i närtid arbeta för att kunna möta behovet av förnybar elproduktion (vindkraft) på Gotland genom att identifiera möjligheter för att uppnå samexistens med Försvarsmakten och elproduktion (vindkraft) samt ta fram en regional vägledning för vinkraftsaktörer gällande kulturmiljö, landskapsbild, kumulativ påverkan och visualisering.
Kontakta projektet
Agneta Green, projektledare: agneta...@lansstyrelsen.se
Susanne Jung, biträdande projektledare: susann...@lansstyrelsen.se