Var med och utveckla användningen av hållbara förnybara drivmedel genom systemanalyser
Ni som forskar, arbetar med eller har nytta av systeminriktade analyser i ert arbete är välkommen att söka stöd för att främja utveckling och användning av hållbara förnybara drivmedel.
Forskningsprojekten ska öka kunskapen om förnybara drivmedel
Forskningsprojekten ska bidra till att öka kunskapen om förutsättningarna för att försörja ett framtida transportsystem med miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbara förnybara drivmedel. Särskilt välkomnas forskningsprojekt som drivs av flera olika aktörer tvärsektoriellt i exempelvis en värdekedja, gärna tillsammans med potentiella mottagare av resultaten.
Fokus i forskningsprojekten ska vara frågeställningar som är begränsande för och/eller har stor inverkan på respektive drivmedels hållbarhet och potential för att bidra till en hållbar transportsektor.
I denna utlysning prioriterar Energimyndigheten forskningsprojekt som bidrar till att de fem effektmålen i samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system uppnås. De fem målen är:
- Sverige uppfyller uppsatta mål om reduktion av växthusgaser orsakade av transportsektorn på kort och lång sikt.
- Förnybara drivmedel produceras på ett hållbart sätt och med högsta möjliga effektivitet.
- Utformning av styrmedel för omställning till förnybara drivmedel i transportsektorn sker så att dessa är effektiva, motverkar suboptimering och skapar goda förutsättningar för omställning av transportsektorn.
- Industriella aktörer investerar i hållbar omvandling av förnybara resurser till drivmedel, produkter och energi.
- Forskning och utveckling inom området bedrivs effektivt och i samverkan, för högsta möjliga nytta av insatta medel.
Projektet kan starta tidigast 15 juni 2019 och pågå senast till och med den 31 december 2021.
Vem kan söka?
Alla aktörer som kan bidra till ovanstående mål kan söka stöd inom utlysningen. I forskningsprojekten ska minst två organisationer delta som projektgenomförare. Det är krav på samfinansiering motsvarande minst 25 procent av projektets totalbudget i samtliga projekt, utöver de eventuella generella reglerna för stödnivåer.
Samverkansprogrammet
Utlysningen är en del av samverkansprogrammet Förnybara drivmedel och system 2018–2021 – ett samarbete mellan Energimyndigheten och Svenskt kunskapscentrum för förnybara drivmedel (f3) som har Chalmers Industriteknik (CIT) som värdorganisation.
Öppen informations- och frågestund om utlysningen via Skype
Planerar du en ansökan och vill ställa frågor till oss? Vill du lyssna till information och andras frågor som ett steg i utformningen av din ansökan? Undrar du till exempel något om villkor för finansiering eller kommunikationsarbete i ansökan? Välkommen att inspireras och diskutera möjligheter till kommande projekt!
Tid: 16 januari 2019, kl. 14:00 - 15:00.
För att delta, anmäl dig via detta formulär.
Skypelänk till informationstillfället kommer att skickas ut per mejl till registrerade deltagare senast på förmiddagen för informationstillfället.
Innan anmälan till informationsmötet rekommenderas sökande ta del av informationsmaterialet om utlysningen där många frågor rörande utlysningen, ansökningsprocess och utvärdering av ansökningar besvaras.
Kontakt
Huvudansvarig handläggare vid Energimyndigheten: Susanna Widstrand susanna.w...@energimyndigheten.se, 016-544 24 65
Teknisk support: ekan...@energimyndigheten.se, 016-544 22 11
Föreståndare för f3 samt ansvarig för samverkansprogrammets kansli: Ingrid Nohlgren ingrid.n...@f3centre.se, 031-772 63 52
Vi lämnar support fram till kl. 12:00 samma dag som utlysningen stänger.