Regional utvecklingsledare

Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista dag för ansökan är den 12 december.

Sista dag för ansökan 2016-12-30 12:00
Målgrupp

Energikontor

Utlysta medel 17 000 000 kr

För 2017 gäller utlysningen fyra delar. De fyra delarna ansöks separat och ska i genomförandet beskriva insatserna:

  • Regional utvecklingsledare (RUL)
  • Insatsprojekt
  • Energilyftet
  • Horisont 2020

Regional utvecklingsledning (RUL)

En grundläggande förutsättning för en väl fungerande energi- och klimatrådgivning är en utvecklad och stark samverkan mellan Energimyndigheten, regionala energikontor och de kommunala energi- och klimatrådgivarna. Energikontoren har enligt förordning 2016:385 om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning ett ansvar att samordna och utveckla rådgivarna i sin region i samverkan med övriga energikontor och Energimyndigheten. De senaste åren har rollen utvecklats till att bli en mer omfattande stödfunktion, som regional utvecklingsledare (RUL).

RUL år 2017

Under år 2017 kommer utvecklingsprocessen gällande den kommunala energi- och klimatrådgivningen att ta ytterligare steg och konkretiseras. Det ställer obligatoriska krav på deltagande i samtliga sammankomster som initieras inom ramen för RUL-nätverket. RUL rollen innebär att arbeta i en miljö där egenskaper som proaktivitet, uthållighet samt konstruktivitet förutsätts för att uppfylla funktionen. Att arbeta för konkreta vägar framåt i den utvecklingsprocess som energi- och klimatrådgivningen genomgår i respektive region blir mot bakgrund av ovanstående den mest centrala uppgiften.

Mer information om RUL finns i den fullständiga utlysningstexten.

Insatsprojekt

Under 2017 kommer alla kommunala- energi och klimatrådgivare att delta i minst ett insatsprojekt. Energimyndigheten välkomnar Energikontor som ser att de har kompetens och vilja att driva och hålla samman ett insatsprojekt att även ansöka om projekt inom något av områdena:

  • Transporter
  • Belysning
  • Sol

Mer information om Insatsprojekten finns i den fullständiga utlysningstexten samt i dokumetnet Om insatsprojekt 2017.

Energilyftet

Sveriges 15 Energikontor ges möjlighet att söka medel för att genomföra 1–3 seminarier i samband med webbutbildningen Energilyftet under år 2017. Totalt planeras att genomföra 30 seminarier under år 2017.

Lämplig representant från Energikontoret medverkar vid seminariet samt en energi- och klimatrådgivare från regionen. Rådgivaren kan fungera som moderator och ges utrymme att kort informera om sin roll och verksamhet.

Mer information om Energilyftet finns i den fullständiga utlysningstexten.

Horisont 2020

Horisont 2020 är EU:s ramprogram för forskning och innovation. Målet med Horisont 2020 är att förvandla vetenskapliga genombrott till innovativa produkter och tjänster som kan leda till nya affärsmöjligheter, jobb och som kan förbättra människors liv. Vinnova är Sveriges ansvariga myndighet för programmet.

Energikontoren erbjuds möjlighet att verka som intermediär för Horisont 2020 för att informera offentliga aktörer om energi- och transportprioriteringar i utlysningar och motivera offentliga aktörer till att på sikt öka aktörens deltagande i programmet.

Mer information om Horisont 2020 finns i den fullständiga utlysningstexten.

Så söker du

I ansökan för RUL och Insatsprojekten fylls e-kanalens ansökningsmall i flik för flik. För Energilyftet och Horisont 2020 fyll i Genomförande, Mål och Budget. Instruktioner finns för hur beräkningen ska ske i beräkningsgrunderna, se bilagda dokument i marginalen.

Ansökan ska göras genom Energimyndighetens e-tjänst E-kanalen. Tänk på att skaffa användarbehörighet i E-kanalen i god tid eftersom det kan ta några dagar. Läs mer om hur du går tillväga för att göra din ansökan i manualen för E-kanalen.

Ansökan ska vara Energimyndigheten tillhanda senast klockan 12.00 den 12 december 2016

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet