Pilot- och demonstrationsprojekt inom kärnkraftsutveckling
Du som vill demonstrera en innovativ lösning som kan bidra till framtidens elsystem är välkommen att söka stöd för pilot- eller demonstrationsprojekt inom kärnkraftsutveckling.
Syftet med utlysningen är att främja pilot- och demonstrationsprojekt, samt genomförbarhetsstudier inför pilot- och demonstrationsprojekt inom kärnkraftsutveckling. Projekt som får stöd ska ha potential att bidra till forskning- och utveckling inom en eller flera delar av kärnkraftens livscykel, med fokus på fission. På sikt ska lösningarna ha en potential att kommersialiseras och bidra till att stärka Sveriges konkurrenskraft.
Vad kan du söka stöd för?
Projekt som får stöd ska ha potential att bidra till utlysningens syfte, som är att:
- Stödja pilot- och demonstrationsprojekt inom kärnkraftsutveckling.
Projekten ska även bidra till ett eller flera av utlysningens följande mål:
- Nya och effektivare lösningar för el- och energiproduktion, infrastruktur och försörjningstrygghet har tagits fram.
- Potentiella innovativa framtida produkter och tjänster har identifierats.
- Sverige har stärkt sin konkurrenskraft inom el- och energisektorn genom satsningar på ökad kompetens och innovativa lösningar.
- Lösningar har tagits fram för att öka tillvaratagande och nyttiggörande av kärnvärme, för att förbättra samspelet mellan el- och energisystemet.
Mer information finns i den fullständiga utlysningstexten under ”Läs detta innan du söker”.
Vem kan söka?
Alla aktörer som kan bidra till utlysningens mål kan söka. Det kan till exempel vara:
- företag
- offentlig sektor
- universitet och högskolors tekniska, naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner
- forskningsinstitut
- övriga aktörer med anknytning till kärnkraftsutveckling.
I den här utlysningen ska minst en projektpart vara ett företag som på sikt kan kommersialisera lösningen som utvecklas i projektet. Företaget eller företagen ska tillsammans ha en tydlig och betydande roll i projektet.
Viktiga datum
Beslut om vilka projekt som beviljas stöd fattas tidigast i maj 2025.
Projektet kan starta och ha stödberättigade kostnader tidigast från det datum ansökan lämnas in. Observera att kostnader som uppstår innan beslut tas är på egen risk. Om stöd inte beviljas ersätts inte dessa kostnader.
Informationsmöte via Teams
Under mötet får du mer information om utlysningen och ansökningsprocessen. Du kommer även få möjlighet att ställa frågor till oss kring processen och utlysningen.
När: 18 februari 2025, klockan 11.00–12.00
Var: Informationsmötet kommer att hållas via Teams.
Innan du deltar på informationsmötet ser vi gärna att du läser den fullständiga utlysningstexten.
Om programmet Framtidens el
Forskningsprogrammet Framtidens elsystem utgör en av Energimyndighetens huvudsakliga satsningar på forskning och utveckling relaterad till elsystemet och finansierar forsknings- och innovationsprojekt som belyser utmaningar kopplat till elproduktion, elanvändning och framtidens elnät.
Programmet ska främja omställningen mot ett hållbart energisystem genom att underlätta elektrifiering av andra sektorer och samtidigt verka för ett elsystem karaktäriserat av försörjningstrygghet, konkurrenskraft samt ekologisk och social hållbarhet.
Programmet pågår under åren 2022 till och med 2029 men kan komma att förlängas vid behov. I nuläget är budgetramen 1 327 miljoner kronor för hela programperioden.
Kontakt
Vi på Energimyndigheten svarar gärna på eventuella frågor om utlysningen. Vi lämnar support fram till klockan 16.00 samma dag som utlysningen stänger.
Om du har frågor så når du oss bäst genom att i första hand ta kontakt via mejl till Framtidens elsystem.
OBS! Glöm inte att söka behörighet till Mina sidor i god tid innan utlysningen stänger då det kan ta ett par arbetsdagar att få behörighet för att kunna lämna in en ansökan.