Energimyndigheten Utlysningar och stöd Energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader
Energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader
Energimyndigheten utlyser 8,5 miljoner kronor inom programmet Spara och Bevara, Energieffektivisering i Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Sista ansökningsdag är den 5 december 2016, kl 13.00.
Sista dag för ansökan
2016-12-05 13:00
Målgrupp
Högskolor, företag och organisationer som bedriver forskning och utveckling inom områden med anknytning till programmet är välkomna att söka stöd.
Utlysta medel
8,5 miljoner kronor
Utlysningens syfte är energieffektivisera i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Detta ska ske på ett varsamt sätt så att byggnadernas kulturhistoriska värden inte förstörs eller förvanskas och att inomhusklimatet behålls eller förbättras.
I denna utlysning välkomnar vi särskilt projekt inom följande områden:
- Kategorisering av byggnadsbeståndet: Området syftar till att stärka helhetssynen, bygga upp och utveckla kunskapsbasen kring det nationella beståndet av kulturhistoriskt värdefulla byggnader och kopplingen till energieffektivisering och koldioxidutsläpp från dessa byggnader ur ett livscykelperspektiv.
- Utnyttja gammal teknik i nya tillämpningar: Området syftar till att ta fram ny kunskap och förena äldre och mer moderna tekniker och material i nya innovativa tillämpningar för energieffektivisering inom det bredare beståndet av kulturhistoriskt värdefulla byggnader.
- Incitament för energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefull bebyggelse: Området syftar till att ta fram ny kunskap som kombinerar samhälls-, privat- eller företagsekonomiska frågor med kulturvård och energieffektivisering.
- Syntes: Vi efterfrågar även kunskapssammanställningar och synteser inom programmets olika områden.
- Från forskning till praktik: Dessutom välkomnas projekt som hanterar frågor om hur vi kan förflytta resultat från forskning till praktik, om vanor, beteenden och kunskapsspridning, samt hur enskilda intressenter nås av kommunikation om ny kunskap och vad kunskapen kan leda till hos olika aktörer.
Projekt som beviljas stöd kan tidigast starta 1 februari 2017 och som längst pågå till 31 december 2018.