Bredbandgapselektronik i energieffektivare kraftelektroniktillämpningar (BBG-programmet)

Energimyndigheten utlyser 10 miljoner kronor inom programmet Bredbandgapselektronik i energieffektivare kraftelektroniktillämpningar (BBG-programmet). I denna utlysning välkomnar vi projektförslag inom programmets samtliga forskningsområden. Sista ansökningsdag är den 1 februari 2017 kl. 14.00.

Sista dag för ansökan 2017-02-01 14:00
Utlysta medel 10 miljoner kronor

Visionen är att resultaten i programmet inom 20-års sikt bidrar till att bredbandgapsmaterial ersatter kisel inom en övervägande del av kraftelektroniken. Det ska leda till energieffektivare, lättare, kompaktare och mindre materialintensiva kraftelektroniksystem. Målet är att minska Sveriges energi­användning och bidrar till en markant ökning av andelen elektrifierade fordon.

Utlysningens syfte är att stödja projekt som bidrar till programmets mål:

  • att under första fyraårsperioden minst fem nya företag har provat lösningar baserade på bredbandgapsmaterialskomponenter
  • att minst 20 projekt eller förstudier har genomförts
  • att minst 10 protyper har tagits fram som visar en väsentlig minskning av förluster (> 50 %)
  • att det finns minst fem forskningsgrupper på universitet, högskolor och forskningsinstitut som deltar i projekten.

Vem kan söka?

Utlysningens riktar sig primärt till företag som utvecklar, tillverkar eller använder kraftelektroniksystem t.ex. i tillämpningar med elmotorer, i förnybar elproduktion (växelriktare för solceller, AC/DC- och DC/DC-omvand­lare i vindkraftverk), i smarta nät, i transmission (HVDC-system) och elfordon och arbetsmaskiner. Högskolor, universitet och forskningsinstitut får vara huvudsökande för projekt med villkoret att minst 50 % av kostnaderna i projektet ska uppkomma hos en industripart.

Projekten får maximalt vara tre år långa och maximalt stödbelopp för ett projekt är tre miljoner kronor.

Programmet ska vara industridrivet och inriktningen för projekten kommer därmed att styras av industrins behov vid respektive ansökan. Projekt som kan få stöd inom denna utlysning ska inrikta sig mot något av följande teknikområden: kraftelektronik, kraftmoduler eller drivelektronik.

Projekt som beviljas stöd kan tidigast starta maj 2017 och som längst pågå till och med april 2020.

Innan ansökan lämnas in till Energimyndigheten ska den sökande ta del av:

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet