Biodrivmedelsprogram - Biokemiska metoder
Energimyndigheten utlyser 20 miljoner kronor inom Biodrivmedelsprogram - Biokemiska metoder. I denna utlysning välkomnas projektförslag inom programmets samtliga forskningsområden samt hypotesprövningsprojekt. Sista ansökningsdag är 1 december 2016, kl 24:00.
Förordning (2008:761) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation inom energiområdet
EU-kommissionens förordning (EU) nr 651/2014
Ansökan lämnas via Energimyndighetens e-tjänst E-kanalen.
Programmets syfte är att skapa förutsättningar för en bred marknadsintroduktion av biodrivmedel producerade genom biokemiska metoder, utgående från lignocellulosa eller restprodukter.
Utlysningen riktar sig till alla aktörer som på något sätt kan bidra till detta och inkluderar exempelvis institutioner på de tekniska högskolorna, universitetens naturvetenskapliga och samhällsinriktade fakulteter, offentlig sektor samt företag eller institut med anknytning till det angivna området.
Projekt som kan få stöd inom denna utlysning kan vara av följande karaktär:
- Utvecklingsprojekt som bidrar till programmets syfte. Projekt som beviljas stöd kan tidigast starta 2017-04-24 och som längst pågå till 2019-12-31
- Hypotesprövningsprojekt. Med projektformen hypotesprövning avses nydanande, kortare projekt som behandlar en frågeställning av radikal och verkligt innovativ karaktär. Hypotesprövningsprojekt kan vara upp till 6 månader långa och bidrag per projekt kan vara upp till 500 000 kr. Projekt som beviljas stöd kan tidigast starta 2017-03-15 och som längst pågå till 2017-12-31. Syftet med att utlysa medel till hypotesprövnings-projekt är att fånga upp nya visionära idéer som har potential att väsentligt bidra till programmets syfte.
Samverkan viktig
Utvecklingsprojekt och hypotesprövningsprojekt som har tydlig anknytning till näringslivet eftersträvas för att underlätta spridning och vidareutveckling av forskningsresultaten. Sådan anknytning kan ske genom referensgrupper med representanter från berörd industri eller användare/behovsägare, alternativt via samarbeten.
Innan ansökan lämnas in till Energimyndigheten ska den sökande ta del av: