Affärs- och exportmöjligheter inom hållbar mobilitet och hållbara städer i Tyskland
Vi välkomnar små och medelstora svenska företag med energi- och klimatinnovationer att ansöka till nästa omgång av Swedish-German Cleantech Platform med start 2025. Utlysningen har förlängt ansökningsdatum och är öppen till 4 december 2024.
Företagsacceleratorn drivs av Energimyndigheten i samarbete med Tysk-Svenska Handelskammaren och har som mål att introducera svenska små och medelstora företag (SMF) till den tyska marknaden. Särskilt fokus ligger på hållbar mobilitet och hållbara städer. Behovet av produkter och hållbara energilösningar inom dessa områden är stort i Tyskland, vilket skapar attraktiva affärsmöjligheter för svenska aktörer i framkant.
Lösningar inom respektive område med stor potential på den tyska marknaden inkluderar mjuk- och hårdvara och nya affärsmodeller inom bland annat:
- Hållbar mobilitet: e-mobilitet, alternativa bränslen och vätgas, infrastruktur- och systemlösningar, transport och logistik med mera
- Hållbara städer: värme- och kyla, energieffektiva byggnader, infrastruktur, klimatneutrala och sammankopplade stadsdelar med mera
Om programmet
Swedish-German Cleantech Platform sträcker sig över ett år och erbjuder coachning kring nyckelfaktorer för framgång på den tyska marknaden samt individuell rådgivning för att optimera företagets värdeerbjudande. Programmet inkluderar också skräddarsydda möten med potentiella kunder och partners, vilket utgör en central del av deltagarnas resa mot framgång i Tyskland.
Programmet består av följande delar:
- Gemensam kick-off i Berlin: Deltagarna inleder med ett introduktionsmöte med relevanta tyska aktörer och deltar på SET Tech Festival som arrangeras av den tyska energiagenturen Dena. Kick-off-resan inkluderar även ett gemensamt dialogforum med relevanta tyska stakeholders.
- Utveckling av marknadsstrategier: Varje företag får stöd i att ta fram individuella marknadsstrategier och hjälp med att boka både digitala och fysiska B2B-möten.
- Delegationsresa: Varje företag deltar i en delegationsresa till prioriterad(e) delstat(er) i Tyskland. Delegationsresan fokuserar på individuella möten, rundabordssamtal, pitch-sessioner och nätverksevent.
- Avslutningsevent: Programmet avslutas med ett event som sammanfattar erfarenheterna och knyter ihop de sista trådarna.
Vilka kan söka?
Företag som vill delta i programmet ska uppfylla följande kriterier:
- Ha en produkt eller lösning inom hållbar mobilitet eller hållbara städer som är redo att skalas upp på den tyska marknaden.
- Ha en initial marknadsplan för inträde på den tyska marknaden, eller vara i processen att utveckla en.
- Prioritera expansion till den tyska marknaden under 2025.
- Vara ett SME-bolag enligt EUs definition. Det finns ingen undre gräns för försäljningsintäkt eller balansomslutning. Ert bolag ska ha max 250 anställda och övre gränsen för omsättning är ≤ € 50 m eller en balansomslutning på ≤ € 43 m.
EUs definition på SME-bolag (på engelska) (europa.eu)
Viktiga datum
1 december 2024: Sista dag för intresseanmälan
20 december 2024: Besked kommer tidigast att ges
22 januari 2025: Digital uppstart av programmet
4 mars 2025: Förmöte inför kick-off resa och pitch-session i Stockholm
17-19 mars 2025: Kick-off-resa till Berlin
Mars-oktober 2025: individuell framtagning av marknadsstrategi samt coachning och förberedelser för individuella mötesbokningar
Hösten 2025: Delegationsresor till Tyskland
Hösten 2025: Avslutningsworkshop i Stockholm
Viktig information
Utöver de ovan nämnda specifikationerna gäller följande villkor för att delta i programmet:
- Alla efterfrågade uppgifter och dokument måste bifogas för att ansökan ska kunna utvärderas.
- Företag kan endast delta en gång i programmet.
- Sökande företag behöver ha utvecklat en egen innovativ produkt eller lösning
- Företag eller konsultverksamhet som ingår i en koncern klassificeras inte som SMF.
- Alla programmoduler är obligatoriska. Minst en representant måste delta på plats i Tyskland och en ersättare ska kunna träda in med kort varsel vid behov.
- Deltagandet är kostnadsfritt, deltagare behöver endast stå för rese- och hotellkostnader samt måltider.
Anmälan till Swedish-German Cleantech Platform
Vi ser fram emot er ansökan. Utlysningen är öppen till och med den 1 december 2024.
Ansök till Swedish-German Cleantech Platform
Urvalet av företagen sker i samråd med Tysk-Svenska Handelskammaren. Kompletterande uppgifter kan behövas och kommer i så fall att efterfrågas kort efter att ansökan har stängt.